Nincs ilyen widget!

Francia japánkert

„Ha végre itt a nyár és meleg az idő…” ne csak strandra járjon az ember. Szebbnél szebb kertek, parkok, arborétumok várják az embert, ahol manapság a napsütés egyre többet hangoztatott káros hatásai miatt nem kell annyit aggódni, hiszen a növények hűs árnyékában védettebbek vagyunk, mint a strandon.

Hadd mutassak be nektek most egy franciaországi japánkertet. A neve Parc Oriental de Maulévrier és Franciaország észak-nyugati csücskében Nantes-tól nem messze található.

A 29 hektáros park a közeli Colbert kastélyhoz tartozik, melyet egy Bergére nevű cholet-i gyáros vásárolt meg a XIX. század végén. Az ő kérésére állította helyre a kastélyt és a környező tájat Alexandre Marcel párizsi építész, aki számos nemzetközi verseny és díj nyertese volt abban az időben és nem mellesleg a keleti kultúra, különösen a japán építészet rajongója. Marcel tehát 1899 és 1913 között létrehozott itt egy keleti típusú kertet erős japán behatással. Majd miután feleségül vette a tulajdonos lányát gyakori vendég lett Maulévrierben és fokozatosan nagy türelemmel és aprólékossággal fejlesztette tovább a kertet. Ekkor telepítette a tavat, melyet a La Moine folyó vize táplál és ültetett sok egzotikus növényt. A khmer elemeket pedig az 1900-as párizsi világkiállításon általa bemutatott Kambodzsa pavilonból hozatta át ide. Marcel 1928-ban halt meg, felesége pedig 1945-ben bekövetkezett haláláig még továbbra is itt élt a kastélyban. Ezek után a parkban először erdészeti gazdálkodás folyt, majd pusztulásnak indult egészen 1980-ig, amikor megvásárolta Maulévrier önkormányzata és létrejött egy társulás a park fenntartásáért. Innentől kezdve dokumentumok és fényképek segítségével megkezdődött a park helyreállítása, amely olyan jól sikerült, hogy ma már japán szakemberek által is elismert legnagyobb japánkert Európában.

 

 

 

Forrás

süti beállítások módosítása