Nincs ilyen widget!

Egy úriember illemkódexe - 2 rész.

Újra elővettem a könyvet, amit 1930-ban adtak ki, és amely az akkori magyar illemszabályokat próbálta egy kötetbe rendezni.

Akik elég szemfülesek, azok érzékelik, hogy a dekooder weboldalán van egy Életkood nevű menüpont.

Az ott található cikkek között időrendben az első cikkben már találkozhattak a virágárusnál talált Az Új Idők Illemkódexé-nek szemelvényeivel.

A kiadvány pontos koordinátái:

Ilse Meister könyvének felhasználásával és az Uj Idôk munkatársainak közreműködésével szerkesztette
a Szerkesztői Üzenetek Rovatvezetője

Singer és Wolfner Irodalmi Intézet R.-T. Kiadása
Budapest

Ebből hoztam mára pár akkori okosságot, megint hasonló metódussal választva, mint legutóbb, vagyis ahol kinyílik, és ahová rábökök, azt a mondatot teszem közzé.

Nekem jó móka volt és egyben tanulságos is, remélem tetszeni fog nektek is.

Levezetésként pedig egy spanyol ház képeit hoztam példaként, ahogy manapság egy úri háznak ki "kell" néznie :)

"Nőtlen embernél csak férfi tesz látogatást, illetve az áthelyezett nőtisztviselő, tanárnő stb. magános férfit csak hivatalos ügyben és csak hivatalában látogathat meg."

"Tánc után kísérd helyére táncosnődet és udvarias meghajlással köszönd meg neki a táncot. A hölgy erre néma bólintással válaszol, talán mosollyal is."

"Ha kevés a pénzünk: kevés színnel öltözködjünk. Sokkal könnyebb sötétkék vagy fekete ruhában elegánsnak lenni, mint bíborvörösben, vagy búzavirágkékben.

Fekete, barna, szürke, sötétkék, drapp, fehér - ezek azok a színek, amelyek sohasem mennek ki a divatból."

"Ne hidd, hogyha más véleményed van valamiről, mint szüleidnek, hogy akkor ezt a véleményt magadba kell fojtanod, el kell titkolnod.

Szó sincs róla! kimondhatod bátran, ami szívedet nyomja.

De olyan hangon mondjad, amilyennel szüleivel szemben él az ember."

"Levelet csak akkor semmisítsd meg, amikor már válaszoltál rá.

Évtizedeken át csak olyan emberek leveleit érdemes megőrizni, akikhez erős érzelmi szálak fűztek bennünket, vagy kedves halottakét, akiknek hozzánk intézett sorai, ha megsemmisülnének, pótolhatatlanok."

"Az ember nem tudhat mindent: ha magatartásoddal, viselkedéseddel sikerült meggyőznöd a társaságot arról, hogy művelt ember vagy, nyugodt lélekkel bevallhatod, hogy - miként a többi halandó - azonmód te is sok mindent nem tudsz.

Ne idézz lépten-nyomon közmondásokat. Ne akarj mindenáron elméskedni. Ne fűzz minden esethez egy anekdótát. Ne tudj mindenre egy viccet."

"A vasúti kocsi fülkéjében légy udvarias, tapintatos, szolgálatkész és tartózkodó.

Ne komázz össze mindenkivel, ne beszéld el családod történetét és különösen neveket ne nagyon emlegess."

"A villamoson ne terpeszkedj, ne dőlj neki szomszédaidnak, lábadat ne nyújtsd ki, ne kacagj teli torokból, ne pletykázz, beszéd közben nem emlegess hangosan neveket.

Ez mind: neveletlenség."

"Nem arra akarunk megtanítani téged, hogy hogyan színleld azt, hogy úri ember vagy, hanem azt szeretnők, - bocsásd meg szerénytelenségünket - ha hozzájárulhatnánk valamivel ahhoz, hogy különb, jobb ember legyen belőled.

Olyan ember, aki emelt fővel jár, tisztán látja célját, a nélkül, hogy akarná: tiszteletet ébreszt mindenkiben."

Fotók innen.

süti beállítások módosítása