Nincs ilyen widget!

Get more New York...

Igen, még több, annak ellenére, hogy a filmipartól kezdve a nemzetközi híreken keresztül, mondjuk a bedekkerekig a legtöbb témát talán éppen ez a város szolgáltatja nap mint nap.

Mert, aki egyszer már járt itt, az az életben nem fogja elfelejteni ezt a szupervárost, ahol vannak a napnak olyan időszakai, amikor a melletted hömpölygő autófolyamot sárgára színezik az utcák urai, az elképesztő számban eszementül és néha pofátlanul száguldozó sárga [yellow cab] taxik hada, és ahol a csillogó toronyházak tövében már szinte korom sötét van, de ha a tekintetedet az ég felé emeled, láthatod, ahogy a felhőkarcolók legfelső emeleteit még aranysárgára festik a lemenő nap utolsó sugarai.

Igen, még több, mert New Yorkban nincs középút! Itt nem ismerik a „hát, nem is tudom”-ot. Itt csak igen és nem létezik, azok is villámgyorsan és határozottan. Új látogatóként egy-két napot még tétovázhatsz, eltévedhetsz, bámészkodhatsz tátott szájjal. De aztán össze kell szedned magad és fel kell venned a tempót! Ha nem, végérvényesen elveszel, és a legrosszabb, ami megtörténhet veled: a 17 ezer [!] étterem és étkezde városában „éhes” maradsz. [Persze képletesen…] Vagy visszavonhatatlanul megkedveled, vagy soha többé nem kérsz belőle.

©Andrew Carter Mace

Igen még több, mert itt még az időszámítás is más. Ez a zajok, a rohanás, az energia, a különlegességek, a kulturális, a kulináris élmények és a gyorsan élők városa. Létezik a „New York minute”, amit el kell kapni ahhoz, hogy túléld. Itt az egy perc kevesebb, mint 60 másodperc. A város állandó rohanásban van, minden egyes nap, minden egyes órájában és percében millió dolog történik. Ha nem akarsz elszédülni, ez idő szerint kell élned: minden lehetséges dolgot egyetlen pillanatba sűrítve.

©Andrew Carter Mace

Igen még több, mert New York akkor se unható, ha minden nap ugyanott mész végig, vagy akár kétszer-háromszor ugyanott egy nap, mert napszakonként is más, akár ugyanaz az utca is. De hány utca, hány ilyen városnegyed van! S mivel mindehhez hozzá tartozik a – mi európai fogalmaink szerint a Földközi tenger partvidékének megfelelő – mediterrán klíma, a három évszakon keresztül  24 órán át folyó élet, kinek ne támadna kedve, Sting után szabadon, e városban napokon át semmi mást se tenni, mint gyalogolni?

©Evan Joseph

És igen még több, mert New York mindenkinek ismerős. Híres a felhőkarcolóiról, különleges madártávlatáról, múzeumairól, modern művészetéről; az üzleti, a divat- s a reklámvilág fellegvára. Londonhoz hasonlóan elvileg bárhol összefuthatsz egy világsztárral, csak légy résen, ismerd fel és hidd el, hogy ő az!

Mert általában Ő az…:)

©Evan Joseph

 

©Andrew Carter Mace

 

süti beállítások módosítása