Nincs ilyen widget!

Konténerből művészet

Németország, 2011 június 8. A Düsseldorf NRW-Fórum 24 neves, ismert művészt, építészt hívott meg szerte a világból, hogy konténerek felhasználásával valami egyedit alkossanak. A meghívásos pályázatra több, mint 100 pályamunka érkezett be. 24 kiválasztott tervet megvalósítottak, és 1:5 méretarányú élethű modellek formájában állították ki a Konténer Építészet Kiállításon. Van olyan darab, ami ilyen kicsinyített formában is súrolja a múzeum mennyezetét. Az óriás méretű szobrok némelyike pedig a múzeum kertjében lett elhelyezve.

Sokakban felmerülhet a kérdés, miért pont konténerek adják az alapját ezeknek a művészeti alkotásoknak. A szervező Werner Lippert szavaival élve, a konténer önmagában is jól megfogalmazza azt, ahogy ma élünk a világban: mobilan, globalizáltan, és mégis nomádul. Önálló szuverén egységként létezünk mi emberek, akár egy konténer. Persze nem árt, ha néha összeállunk, mint két kicsi legó, hogy ezzel az ide illő modern szlogennel éljek, mert abból kisülhet valami nagyszerű is.

A konténereket eredetileg 60 évvel ezelőtt fejlesztették ki, hajózási szállítmányozáshoz, és rögtön nagyon népszerű egységekké váltak. Méretük hagyományosan 2,44 m széles, 2,59 m magas, és 6,06 m vagy 12,192 m hosszúságúak. 1956 óta, több tíz millió darabot gyártottak. Természetesen nem ez az első eset, hogy más célra használják ezeket az egységeket, több művészt megihlettek már, készült belőle szuper trendi lakás, híres ruházati márkának világ körül utazó bemutató terem, illetve szoborcsoport is. A düsseldorfi kiállítás is jól bizonyítja, hogy valóban ezeknek az alkotásoknak van helyük a világ kortárs művészeti palettáján.

A fotók az NRW-Forum Düsseldorf tulajdonát képezik.

süti beállítások módosítása