Nincs ilyen widget!

Ha én pesti lennék...

Pénteken napközben is sok lesz felettünk a felhő, a rövidebb napos időszakok mellett főként a keleti területeken lehetnek további záporok, zivatarok, de elszórtan kisebb eső máshol is előfordulhat. Az északi, északnyugati szelet többfelé kísérhetik élénk, a Dunántúlon erős lökések, a csúcshőmérsékletek 21 és 28°C között alakulnak, a magasabb értékek délkeleten várhatók . [időkép]

Talán meglepő, hogy az aktuális időjárás előrejelzéssel kezdem, de a mai nap egy igen különleges napnak ígérkezik, és, mint a fenti prognózisban is látható, az égiek – alaposan megtámogatva a kultúra szekerét – jól összefogtak a szervezőkkel, hogy az idei, immár kilencedik alkalommal megrendezésre kerülő Múzeumok Éjszakája az eddigieknél is nagyobb tömegeket tudjon becsábítani az akcióban résztvevő múzeumok nívósabbnál nívósabb kiállításaira, tárlataira.

Ebbe az ajánlóba nyilván nem fér bele az összes helyszín, ezért inkább egy szubjektív válogatás keretén belül elsősorban azokra fókuszálnék, amelyeket, ha „pösti gyerek” lennék, én biztosan nem hagynék ki.

A pénteki napot tehát, egy forró kávé elfogyasztása után úgy de. 11 órától a Mai Manó túrával kezdeném,

...amelyhez óránkénti követésben bárki csatlakozhat, a napot azonban, akár itt is be lehet fejezni. Hiszen 21 órától egy érdekesnek ígérkező maratoni Kortárs fotóművészeti szabadtéri slideshow kezdődik, ami a ház előtt felállított vetítővásznon fog peregni.

Lazításként ezt követően a könnyű ebéd, korsó sörökkel mindenképp belefér...

...viszont, nagyjából 17 óra magasságában már a Természettudományi Múzeumban lenne a helyem, hiszen indonéz teaház nyílik vízipipával, kosztümös hastánc show-val,

...majd ugyanitt 18 órától egy múzeum történeti utazás veszi kezdetét, melyet a programfüzet szerint időnként anoxiás események zavarhatnak meg, miközben tanúja lehet mindenki, miként éledt újra az intézmény árvizek, tűzvészek, bombatalálatok és egyéb katasztrófák után. A hab a tortán, hogy mindezt a múzeum tiszteletbeli teremőreként lehet átélni, ami meg azért tök izgalmas, mert az még nem voltam soha.

A következő helyszín, ahová beszabadulnék, alapból képezné a kötelező program további részét. A Ludwig Múzeumról van szó, ahol órákat töltenék el.

Elsőként például készítenék – Moholy Nagy- szellemében – egy saját fotogramot,

majd a The Big Draw: rajz a sötétben program keretén belül kísérletet tennék a sötétben látás és rajzolás tudományának elsajátítására, amit – amennyiben összejön – a harmadik emeleti Tapintható kiállítás megtekintésével azon nyomban le is ellenőriznék.

Meggyőződésem, hatalmas élmény lehet!

Innen levágtatnék az első emeleti Üvegterembe, ahol a Vörös Oroszlán – Moholy Nagy Teaház vendégeként a legfinomabb hideg és meleg teák közül elfogyasztanék egy csészével,

...amivel a kezemben aztán azzal a lendülettel nyargalnék is ki a teraszra, ahol DJ Bootsie nyomja egészen este fél nyolcig.
[youtube]1zRJDMYJjyM[/youtube]

Eközben persze javában tartanak már a január 9-e óta látogatható Moholy Nagy kiállítás tárlatvezetései

...melyek közül a 21 órakor kezdődő Fabricius Gábor által vezetett túrára feltétlenül beneveznék. Élményhedonista lévén természetesen még ennyivel sem érném be...

...az estére a koronát ugyanis egy 1925-ben készült fekete-fehér német animációs filmcsemegével az Ahmed herceg kalandjai című, az Ezeregyéjszaka egyik meséjét feldolgozó csodálatos képi világú alkotással tenném fel, amely a berlini születésű Lotte Reinigernek (1899-1981), az árnyjáték filmművészeti úttörőjének fő műve.

Az élményért az Iparművészeti Múzeumba kell elballagni, ahol pontban éjfélkor kezdik e filmtörténeti klasszikus vetítését.

Első blikkre valahogy így alakulna a mai napom, természetesen érdeklődés kérdése ki merre veszi az irányt. Egy biztos: annyi remek helyszínnel és programmal várja a Múzeumok Éjszakája a kultúrára szomjas érdeklődőket, hogy a választás kellemes, de egyáltalán nem könnyű feladat!

Használjátok ki a lehetőséget és faljátok befelé a tudást! :)

süti beállítások módosítása