Nincs ilyen widget!

Over the Rainbow

A dán Aarhus lakói a szivárvány színeiben csodálhatják nap mint nap a városi panorámát. Nem kell más hozzá, csak egy látogatás az ARoS-ba, a  helyi Művészetek Múzeumába. A tetőn egy körsétára invitál mindenkit  a dán/izlandi művész, Olafur Eliasson látványos alkotása.

A nemrégiben befejeződött, egyedülálló projekt végeredménye a Szivárvány Panoráma, amely a múzeum állandó műalkotásaként is aposztrofálható.  A szabályos kör alakban megépült folyosó 3 m széles, 150 m hosszú, az átmérője pedig 52 m. Bármelyik pontjáról pompás kilátással szolgál Dánia második legnépesebb nyüzsgő városára és az öbölre. Párbeszédet folytat a meglévő építészeti elemekkel, elmossa a határokat a külső-belső tér között, a térérzékelés újfajta módját felkínálva.

3,5 m magas színes üvegtáblák szűrik meg a fényt, és a fény mennyiségének változásával a színeket is erernyi árnyalatban érzékelhetjük. Minél gyorsabban haladunk a szivárványos körúton, annál intenzívebbek, vibrálóbbak a színek. Másképp észleljük a városi panorámát, ha a közelítő hatású piros üvegtábláknál járunk, másképp, ha a távolító kék színnél. De a séta egy hangulatjavító színterápiával is felér. Arról nem is beszélve, hogy a város távolabbi részeiről is jól látszódó, éjszaka megvilágított alkotás afféle urbánus iránytűként is jó szolgálatot tehet.

Olafur Eliasson tervét öt pályázat közül választotta ki 2007-ben a zsűri, a munkálatok 2009-ben kezdődhettek el. Íme, ahogyan a digitális látványtervekből, makettekből a munkálatok során egyedülálló művészeti és építészeti attrakció született:

Via 1, 2

süti beállítások módosítása