- 2011.06.21. 09:44
Magyarországon nehéz jó éttermet találni.
Mit jelent az hogy jó?
Nyilván mindenkit étvágya, gusztusa, pénztárcája, életmódja és lakhelye határol be leginkább ebben a kérdésben.
A magam részéről nagyon büszke vagyok arra, hogy immár 2 azaz kettő magyarországi étterem is kapott egy-egy Michlein-csillagot (mondjuk az öröm inkább az én patriotizmusomról szól, a Michlein hiteles minőségi tanúsítványa pedig valószínűleg inkább az eredményes lobbiról), és annak is örülök, hogy egyre több olyan étterem nyílik, ahol megismerkedhetünk a fúziós kísérleti konyhával, amelynek segítségével kitörhetünk végre a pörkölt-gulyás-rántott hús-bermudaháromszögből.
De.
Igen, itt van ez a kellemetlen kis 'de' szócska, ami azt jelenti, hogy mi, a kevésbé gourmet emberek is vágyunk a finomra egy trendi helyen...
Azt hiszem, abban szinte minden manapság étterembe járóval egyetérthetünk, hogy Magyarországon hiánycikk a középkategóriás étterem.
Ahol nem kapok infarktust, amikor kihozzák a számlát.
Ahová egy hónapban nem csak egyszer ülhetek be.
Ahová egy hónapban nem csak egyszer ülhetek be másodmagammal.
Ahová egy hónapban nem csak egyszer ülhetek be másodmagammal plusz családilag.
Ahol képesek finoman megfőzni/megsütni a klasszikusokat, ui. a legtöbben ezeken az ételeken keresztül csekkoljuk le, mennyire lehet hiteles az adott étterem konyhája más nemzetek ételeivel kapcsolatban.
Ahol tisztaság van, az asztalon is (inklúding tányérok, evőeszközök, poharak), és a legkisebb helyiségben is.
Ahol kedvesek, de minimum nem vágnak pofákat a pincérek.
Szóval nincsen elég sok 'pirosabroszos' étterem, persze elég sok pénz sincs manapság, hogy hatalmas tesztelgetésekbe merítkezhessünk, talán ezért is annyira menők a gasztroblogok :)
És mi a helyzet az éttermek dizájnjával?
Hogyan? Hogy az előbb felsoroltak után az egy huszadrangú kérdés? Nem hinném.
Van nekem egy kedvenc éttermem a nem mondom meg melyik zeneszerzőről elnevezett téren, a nevét sem mondom meg, ami egy jellegzetes korszak konyhájáról kapta a nevét.
Nya. Ott a nyitás óta egy szöget nem tettek keresztbe enteriőrileg, kérem szépen.
Ugyanazok a lámpák, ugyanaz a tapéta, ugyanaz a ... pedig amennyire meghatározó a maga nemében, mekkorát szólhatna egy új design?!
Szóval csak a manapság nyíló új helyek sajátja a menő dizájn?
A hely, ahová 1000 éve járunk pedig ne változzon szemernyit sem?
Arra gondoltam, körülnézhetnénk pár külföldi étteremben, mi a helyzet, mi ma a menő a világ más részein.
Restaurante FISH! - Palamós, Spanyolország:
Mordisco Restaurante - Barcelona, Spanyolország:
Alemagou - Ftelia Beach Mykonos, Görögország:
Colonie - Brooklyn, New York, USA:
Comptoir Loranger - Marseille, Franciaország:
Te melyikbe ülnél be legszívesebben?