Nincs ilyen widget!

Provence-i élményeim: amit a levenduláról tudni érdemes

Amíg nem jártam Provence-ban elképzelni sem tudtam, hogy ennek a kicsi növénynek  kultúrája lehet, hogy mennyi mutáció létezik, és melyik fajtát mire lehet felhasználni. Megtanultam a nagymamámtól, hogy moly ellen kiváló, tudtam, hogy parfümök és illatszerek alapanyaga, és olvastam már aromaterápiás hatásairól is. Nem mindegy azonban, hogy a levendula melyik fajtáját mire használjuk.

Levendula örökzöld évelő növény  Dél-Európában és a Földközi-tenger nyugati határán található hegyvidéki régiókban, valamint Észak-és Kelet-Afrikában, Arábiában, Indiában, és a Kanári-szigeteken őshonos , bár ma már világszerte termesztik akár kereskedelmi vagy csupán személyes használatra. Napjaink nagy levendula termesztői Tasmania, Spanyolország, Olaszország, Anglia, Kína, Ausztrália és természetesen Dél-Franciaország, ahol a több évszázados művelési hagyomány a növény legfejlettebb formáját eredményezte.Több mint 20 különböző levendula faj, valamint - a növény népszerűségének és a termesztés hosszú történetének köszönhetően - számos fajta és hibrid is létezik. Az egyes típusok  különböző tulajdonságokkal, virággal, színnel és illattal rendelkeznek. A nagy volumenű kereskedelemben három típus vesz jellemzően részt : igazi levendula, a tüske levendula és a lavandin.

Igazi levendula (Lavandula angustifolia, officinalis, vera):

Az igazi levendula (más néven közönséges levendula vagy angol levendula) az a fajta, amit magunk elé képzelünk, ha levendulára gondolunk. Jellemző rá a keskeny levél, rövid, görbe szárak, és a hordó alakú (nem tüskés) virágok. Az igazi levendula (és a belőle készült illóolaj) édes, virágos illata különböző aromaterápiás tulajdonságokkal bír: belélegzése nyugtató, pihentető hatással van ránk, bőrön alkalmazva pedig segít a különböző vágott és égési sebek gyógyulásában. Tudni érdemes, hogy csak az igazi levendulából készült termékeknek van gyógyító hatása.

A tüske levendula (Lavandula Spica, latifolia):

A tüske levendula durvább növény, levelei szélesebbek, mint a valódi levenduláé. Bár ez a fajta az igazi levendulához képest akár háromszoros illóolaj hozamot is termelhet, illata kevésbé erős, eukaliptusz-szerű aroma. Leginkább légfrissítő spray-k, dezodorok, szappanok, fertőtlenítőszerek, rovarriasztó, és egyéb termékek illatosítására használják. Remek tisztító tulajdonsággal is bír.

Lavandin (L. x intermedia)

A lavandin,  amely holland levendulaként is ismert, hibrid növény, az igazi levendula és a tüske levendula természetes keresztezésével alakult ki.  Nagyobb levelei vannak a levendulánál, szárai hosszabbak, virágai nagyobbak és csúcsosak. Mivel a virágok nagyon szépek, vibrálóan színesek és viszonylag tartósak, gyakran használják különböző kézműves növény-termékek, valamint potpourri készítésére. A lavandin-nek is nagyobb olajhozama van, mint az igazi levendulának, és bár gyakran használják masszázs olajak, testápoló termékek, parfümök, piperecikkek és háztartási termékek illatosítására, olaja fás, fűszeres, kámfor illatú,  egészen más, mint az igazi levenduláé. Ezen kívül, bár illata erős, nem valami tartós. A lavandin is hasznos aromaterápiás növény: kiegyenlítő és tisztító hatással, de nem jogos helyettesíteni a valódi levendulát, és annak aromaterápiás, gyógyító tulajdonságait!

15 perc autóútra a Provence-ban bérelt házunktól található a Musée de la Lavande, azaz a Levendula Múzeum, amelyet egy esős délutánon meg is látogattunk. Az egy vetítő, és egy, a lepárló készülékeket felsorakoztató helyiségből álló múzeum finoman szólva is kihagyható látnivalója a környéknek, az itt megszerzett információ egy közepes minőségű útikönyvből bőven kinyerhető. A Le Château du Bois farm tulajdonában álló intézmény valójában egy célt szolgál... Kiváló marketingeszköz, amely a környéken fellelhető összes turistát egyenesen a múzeum végén található, saját gyártású natúrkozmetikumokat forgalmazó shop-ba tereli! Okos húzás, és valószínűleg még állami támogatást is kapnak érte a turizmus fellendítéséért....

Mégis azt mondom, nem volt meddő az itt töltött idő, hiszen magamtól nem jártam volna utána az itt megszerzett tudásanyagnak, amelynek egy szeletkéjét most megosztok Veletek is!

Mint már említettem, a levendula múzeum legfőképpen a levendula olaj készítésével, azaz a lepárlással foglalkozik. Mint ahogy maguk is beismerik, a technológia az évszázadok során nem igen változott, így a bemutatott tárgyak valójában kisebb, nagyobb, de egymástól nem sokban különböző lepárló készülékekben merülnek ki, igaz, szép nagy időintervallumot felölelve, a XVII. századtól napjainkig.

A fenti, 1626-ban készült lepárló működési elve a következő:

A lepárlás folyamata egy lebutított pálinkafőzésre emlékeztet:

- A learatott levendulát zöldjével együtt  betömködik a tartályba.

- Alacsony nyomású gőzzel kioldják az illóolajokat a növényből.

- A gőz, az értékes olajjal együtt a tekercsbe vándorol, ahol lehűl, így folyékony halmazállapotba kerül.

- Az így kapott "lé" egy kis tartályba folyik, amelynek tetején ott lebeg az értékes olaj, az alján pedig az ún. illatos víz marad (amely tartalmaz még némi olajat). Ezt a vizet később illatszerek gyártásához felhasználják.

Ugyanezt tudják a mai gépek is, csak nagyobb hatékonysággal és nagyobb mennyiségben. Az alábbi képen annak a lepárlónak a kicsinyített másolata látható, amellyel a múzeumot üzemeltető farm rendelkezik (erről kisfilmet nézhettünk meg a "túra" elején). A két tartály felváltva működik: amíg az egyik dolgozik, a másikat tömik. Egy ilyen tartály egyszerre 1000-1500 kg. levendulát képes lepárolni, amely 30-40 perc alatt 7-12 kg olaj esszenciát ad. De nagyon előre szaladtam, hiszen a két gép gyártása között eltelt mintegy 350 évben készültek még gépek... Például ilyen mobil lepárlók.

Amellyel így dolgoztak régen:

Gusztusosan kiállítottak még néhány szép tartályt is. És végül bemutatom privát szépségversenyem első helyezettjét, a hattyú nyakú "tojás lepárlót":A tárlatot végigjárva egyenes út vezet a levendulatermékek Kánaánjába, a Le Cháteau du Bois boltjába, ahol a levendulateától kezdve az illatgyertyán át, a legkülönfélébb kozmetikai termékeket megvásárolhatjuk. Jó hír, hogy az online shop szállít Magyarországra is, így otthon is megteremthető egy kis Provence hangulat!!! A natúr levendula olaj biztosan tökéletes minőségű, de jó szívvel ajánlom a kézkrémet és a láb, valamint izomfájdalmakra kifejlesztett, hűsítően bizsergető TONIC GEL-t.

Au revoir, jövő héten már otthonról! :)

süti beállítások módosítása