Nincs ilyen widget!

Apró közellenségünk: a kullancs

Bár se, szeri se száma a témával foglalkozó írásoknak, úgy vélem nem lehet a kérdésről elégszer beszélni vagy elbagatellizálni.

Annak ellenére, hogy az apró vérszívó által megfertőzött, továbbá a fertőzés következtében megbetegedett emberek száma európai viszonylatban is magasnak számít, sajnos még legszűkebb környezetemben is – ha szóba kerül –, hajlamosak a kullancsveszélyt nagyvonalúan kezelve – mi nem szoktunk olyan helyeken járni – félvállról venni a reális veszélyt. Na, ez a fajta hozzáállás az, ami akár komoly következményekkel járó végzetes hibává is válhat.

A kullancs nem azért veszélyes mert elvesz tőlünk valamit, hanem attól amit kaphatunk tőle!

A vérkeringésbe jutott kórokozó ugyanis, mint egy alvó terrorista sokáig, akár mindenfajta tünet nélkül képes élősködni szervezetünkben, hogy aztán egyik pillanatról a másikra indítson totális támadást [vírusos agyvelő/agyhártya gyulladás, Lyme-kór] a gazdatest ellen.

A megelőzés fontosságát nem győzöm elégszer hangsúlyozni. A prevenció hagyományos kampányfogásainak elsajátítására, vagy arra a rosszabbik esetre, ha a baj már megtörtént, segítségképpen mindenképpen ajánlanám a következő oldalak felkeresését, illetve a kullancs szakszerű eltávolítását bemutató alábbi videót.

Kullancsvédelem.hu

Kullancsok, paraziták.hu

Webbeteg.hu

Vital.hu

Oltóközpont.hu

[youtube]QJUYVgQGxOg&NR[/youtube]

A dekooder indulásakor fő célként azt tűzte ki maga elé, hogy megpróbáljon az olvasók felé egy a mai korral kompatibilisebb, 21. századi frissebb életfelfogást, értékeket közvetíteni, a maga módján és eszközeivel hangolni, tulajdonképpen dekoodolni a mára – valljuk be – kissé megfáradt általános közgondolkodást.

A feladat egyben hatalmas kihívás is. A jól bevált módszerek eszköztára, a visszajelzések alapján többnyire elegendő és be is válik, ám az évről évre ilyentájt eszkalálódó kullancsok elleni háborúban a jelek szerint továbbra is vesztésre állunk.

Ezért itt és most kicsit másképpen szeretném megközelíteni a kérdést, segítségül hívva a szakemberek által is – indokolt esetekben – hatékony módszernek tartott sokkterápiát, zoomoljunk rá magára a veszély közvetlen forrására, erre az apró, de kegyetlen ízeltlábú parazitára, talán segít komolyabban venni a fenyegetést...

süti beállítások módosítása