Nincs ilyen widget!

Beatles – árverésen az eddig nem látott fotók

Beatles. A  rockzene legnagyobb hatású és legsikeresebb zenekara, több mint 1,3 milliárd lemezeladással. 1963-as feltűnésük óta eltelt pár évtized, de a velük kapcsolatos hírek még mindig képesek lázba hozni a rajongó tömegeket. Most épp azzal, hogy ötven, eddig soha nem látott fotót bocsát árverésre a Christie's aukciósház júliusban.

A nemrég előkerült felvételek az angol együttes első egyesült államokbeli turnéján készültek 1964-ben. Két nappal azután, hogy a banda először feltűnt és zajos sikert aratott az Ed Sullivan Show-ban, a washingtoni koncert színfalai mögött egy sajtóigazolványos tinédzser, Mike Mitchell kattintgatta a fényképezőgépét. Történt ez akkor, amikor a zenekart mindössze az "I Want to Hold Your Hand" slágeréről ismerték Amerikában.

Kétségtelen, hogy nem lenne most hír belőle, ha a fekete-fehér fotók 45 éven át nem lapultak volna egy doboz mélyén. A Beatles washingtoni és baltimore-i koncertjének ellesett pillanatait megörökítő fotók a Christie's New York-i árverésén kerülnek majd kalapács alá, a nagy múltú aukciósház legalább 100 ezer dollárt remél a páratlan képekért. Az árverést megelőzően június 11-12-én a Christie's londoni galériájában rendezett kiállításon a nagyközönség is szemrevételezheti őket.

Nem Mitchell az egyedüli, aki a kezdeti évek turnéit lelkesen dokumentálta, ám az értékes fotók pár évtizedig nem kerültek napvilágra. Bob Bonis,  aki 1964 és 1966 között a Rolling Stones és Beatles amerikai turnémenedzsere volt, jelen lehetett a világsikert jelentő áttörés pillanataiban, a  zenekar dübörgő karrierjének elindulásakor. Szenvedélyes hobbifotósként Leica M3-as kamerájával rögzítette az eseményeket, nem csak a koncertek őrült sikerét, hanem a próbákat a backstage-ben, a turné mindennapjait az öltözőkben, a sajtó eseményeken,  utazás közben.

Bonis '92-es halála után a fia  tette közkinccsé a képeket két évvel ezelőtt. A több mint 3500 fotóból álló gyűjteményből  The British Are Coming! címmel rendeztek kiállítást New Yorkban, idén pedig egy album formájában is megjelentették a fotókat (Marion, Larry: The Lost Beatles Photographs, Harper Collins USA, 2011).

Via 1, 2, 3, 4, 5

süti beállítások módosítása