Nincs ilyen widget!

Az a lényeg, ami legbelül van!

Nick Veasey röntgenfotós mindent átvilágít, amit csak el tudunk képzelni. Legyen szó egy tyúkról, egy markológépről vagy éppen egy Boeing 777-es repülőgépről, semmi nem menekülhet előle.

A 49 éves fotóművész Londonban született. Mielőtt a világsikert hozó röntgenfotózás rabjává vált, a reklám-és formatervezés területén, hagyományos technikával készítette fotóit. Az első röntgenkép megkomponálásával a Pepsi bízta meg, akik egy 100.000 fontos fődíjjal kecsegtető játék reklámkampányához kívántak egy dobozos kólát átvilágítva megörökíttetni.

Veasey a képeihez ipari röntgent használ, amelyek sokkal nagyobb teljesítményűek a hagyományos, orvoslásban használt társainál. Mivel a sugárzásuk is jóval nagyobb, nem készülhet kép semmilyen élőlényről. A drótokkal, csavarokkal egyben tartott orvosi-csontvázak nem megfelelőek, ezért valódi csontvázakat alkalmaz, speciális gumiruhába bújtatott holttesteket, amelyeknél még nem állt be a hullamerevség (én kérek elnézést). Mint ahogy embereket sem, úgy az állatokat, egyéb élőlényeket sem teszi ki ennek az egészségkárosító sugárzásnak. Gondolom, tovább nem kell részletezni...

A nagyobb tárgyaknál néha napokig is eltart egy-egy felvétel elkészítése a megfelelő minőség elérése érdekében, és általában több kép is szükséges a tökéletes végeredményhez, amelyet Photoshopban passzint össze. A bostoni Logan Repülőtér hangárjában pihenő Boeing 777-es esetében 500 darab röntgenkép készült, amely így a mai napig a legnagyobb röntgenfelvétel címével büszkélkedhet. Érdekes módon azonban az apró tárgyak megröntgenezése áll közelebb a szívéhez.

A több díjjal és elismeréssel rendelkező fotóművész az elmúlt évtizedekben több mint 4000 felvételt készített, és a felkérések száma napról napra csak nő. Ezt teljes mértékben megértem, hiszen minden fotó egy kincs. Olyan szemszög, amilyenből ritkán látjuk a minket körülvevő környezetet, éltőlényeket, tárgyakat.

süti beállítások módosítása