Nincs ilyen widget!

Vissza a jövőbe avagy elhagyatott szocreál betonemlékművek

A most következő összeállításban a volt Jugoszlávia területén ma is fellelhető emlékművekből láthattok egy válogatást.

Természetesen egyik sem az utóbbi években készült, sokkal inkább az 50-es, 60-as és 70-es években, Josip Broz Tito, a Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaság elnökének megbízásából.

Emlékművek, melyek elsősorban a második világháború híres vagy hírhedt csatáinak, tragikus vagy épp' dicső eseményeinek színhelyein emelkednek.

Az ezeket megtervező szobrászok (Dušan Džamonja, Vojin Bakić, Miodrag Živković, Jordánia és Iskra Grabul, hogy csak néhányat említsünk) ill. építészek (Bogdan Bogdanović, Gradimir Medaković ...) kellően markáns vizuális hatást kívántak elérni, és a képek láttán majd látni lehet, már a méretekkel sem bízták a dolgot a véletlenre.

Az akkoriban éppen diadalútjára induló anyag, a beton csak segítette a szárnyalást: a szobrok masszív, erős formanyelvük révén szinte megelőzték korukat, nem szükséges nagy fantázia ahhoz, hogy bármelyiket egy-egy sci-fi regény díszleteként elképzeljük.

Ma azonban már csak ott állnak, elhagyatottan, az egykor éljenző úttörődalok helyett csak a szél fütyül a réseken.

Nem kerültek szoborparkba, nem bontották el de nem is gondozzák ezeket a mementókat.

Az idő majd mindent megold. - szokták mondani az idősebb, tapasztalt emberek.

Azt hiszem tényleg igazuk lehet, bár vannak dolgok, amelyek pár ezer év alatt sem oldódnak meg. Főleg, ha egy-egy masszív betonkolosszus emlékeztet.

Fotók innen.

süti beállítások módosítása