Nincs ilyen widget!

Szombaton bedurran a biciklis rakéta – Critical Mass 2011

Szombaton délután újra utcákon a Critical Mass, immáron az első utolsó. Több ezer embert várnak a tavaszi, lezárt utakon haladó karneválra. Este biciklis divatbemutatón, Én és a Biciklim fotózáson, partin és filmvetítéseken lehet megemelni a bringát.
Nem kell megijedni, ez még nem az utolsó bicajos fieszta lesz, csak majdnem. A szervezők szerint egyik céljukat már elérték: 5 év alatt annyian ültek már biciklire, hogy a mindennapi forgalom is felér egy kritikus tömeggel.

A bicajos fiatalok, anyukák és öltönyösök számára viszont még mindig nincs meg a látható városvezetői akarat, hogy lépéseket tegyenek az élhető város felé. Pedig a biciklizés nem igényel költséges átalakításokat: pár tároló, pár használhatatlan bicikliút kijavítása már sokat jelentene és mindenkinek megérné.

A Critical Mass ezért azt mondta, hogy a nagy zenekarokkal ellentétben ők nem tartanak folyamatosan búcsúkoncertet, hanem a városvezetőkre bízzák, meddig húzzák az időt. Budapesten egyébként lassan, de elindult a fejlődés. A belváros után legutóbb Újpesten nyitottak meg több egyirányú utcát a kerékpárosoknak mindkét irányból, hamarosan pedig átadják a Károly körúti kerékpársávot is. Mindezek ellenére még mindig váratnak magukra olyan olcsó, de sokat segítő intézkedések, mint az Andrássy úti bicikliút átépítése, használhatatlan járda-kerékpárutak és a Nagykörút biciklis barát újratervezése, tárolók építése.

A budapestiek mindezen fejlesztés hiányában is biciklire ültek, ami megmutatkozik a baleseti statisztikák javulásában is. Külföldi tendenciákhoz hasonlóan a több biciklis nagyobb figyelmet eredményez. Friss baleseti adatok szerint az összes, kerékpáros személyi sérüléses balesetek száma (okozótól függetlenül) 13%-kal csökkent.

Úgyhogy pattanjunk most is nyeregbe, tegyük fel a kedvenc napszemüvegünket és lessük mögüle az út közepén tekerő lányokat és fiúkat!

A felvonulás 16:30-kor indul az Attila út Vérmező melletti szakaszáról.
Útvonal: Vérmező – Attila út – Alagút – Lánchíd – Apáczai Cs. J. u. – Irányi u. – Ferenciek tere aluljáró – Erzsébet híd – Rudas fürdő – Erzsébet híd – Kossuth L. u. – Astoria – Károly krt. – Erzsébet tér – Andrássy út – Városliget, bringaemelés 18:30.

via: 1, 2,

süti beállítások módosítása