Nincs ilyen widget!

Nature akvárium – Tanulj a természettől!

Fogadjátok szeretettel hétvégi vendég bloggerünk, Nigro írását, aki a modern növényes akvarisztika világába kalauzol el bennünket.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mint sok minden más hobbi, az akvarisztika is hatalmas fejlődésen ment át az utóbbi években. A technika fejlődésével olyan lehetőségek nyíltak meg az akvaristák előtt, melynek segítségével álmainkban elképzelt mesebeli tájakat varázsolhatunk egy vízzel teli üveg medencébe. Az akvarisztika ma már nem arról szól, hogy veszünk  egy aranyhalat, bedobjuk azt egy akváriumba és nézegetjük. Az akvarisztika: művészet! Aki meghökken ezen a kijelentésen, annak íme néhány akvárium, amely a legszebbek közt is a legszebb.

A fenti néhány akvárium, a kor legnagyobb japán akvaristájának, Takashi Amano-nak keze munkája. Ő volt az, aki a 1970-es években megteremtette az akvarisztika ezen ágának  új irányvonalát. A Mester azóta elhíresült mondása:

“Az emberek – a legutolsónak érkező élőlények ezen a 4 milliárd éves bolygón – elértek arra a szintre, hogy elpusztíthatják a természetet. A valaha tiszta víz eliszaposodik, az üde zöld vidékek elvesztik színüket. Az életszínvonal javításával az emberek saját természeti környezetüket és ezzel magukat teszik szegényebbé. Sivár környezetben pedig csak sivár lelkek élhetnek. Emlékeznünk kell arra, hogy mi magunk is a természet részei vagyunk. Az akváriumok építésével és fenntartásával az emberek újratanulhatják a bonyolult kapcsolatot a különböző életformák, a növények, halak, mikroorganizmusok és saját maguk között. A gazdagság és szépség, a kiegyensúlyozottság és a harmónia eredménye. Az akvarisztika a legjobb út ennek az igazságnak a megismeréséhez.”

Valóban, a természet működésének megértéshez nincs is jobb hobbi, mint az akvarisztika. Azon túl, hogy olyan alapelemekkel dolgozunk, mint a víz, a levegő, a fény, megismerhetjük egy olyan világ életét, amely az emberi faj számára megközelíthetetlen és élhetetlen. Ez a csoda lehet része életünknek.

Régebben sokan csak a takarítást és a víz állandó veszélyforrását látták benne. Ma már a legmodernebb minimál lakás szerves része is lehet akár. Automata vízcserélő rendszerekkel és időkapcsolókkal lehet ellátni, hogy a karbantartás ne igényeljen sok időt.

A különleges üveg szűrőcsövek szinte észrevétlenek a vízben, ezzel is csökkentve a természetellenes, mű anyagok jelenlétét az akváriumban.

Azonban, mint minden más hobbinak, ennek is az a lényege, hogy elmélyedjünk az akvarisztika adta kihívásokban. Hogyan kell egyensúlyban tartani egy ilyen apró ökoszisztémát? Milyen igényei vannak az egyes halfajoknak, vízinövényeknek? Az egyes vízparaméterek miről árulkodnak és még sorolhatnám azt a rengeteg dolgot, amellyel felvértezheti magát az akvarista, aki professzionális szinten szeretné űzni ezt a hobbit.  Jómagam is ebbe a körbe tartozom. :)

Azonban sokan vannak, akik csupán a természet egy szeletét szeretnék lakásukban, irodájukban látni. Viszont vagy idejük, vagy indíttatásuk nincs a hobbi rejtelmeibe elmélyedni. Számukra nyújt számos cég telepítési és karbantartási szolgáltatást. Bár Magyarországon az akvarisztika japán stílusú növényes válfaja még ismeretlen, 1-2 cég már képes hasonló csodákat alkotni, mint a fent bemutatott néhány akvárium.

Nemrégiben sokat hallottunk a Japán földrengésekről, szökőárakról és az atomerőművek sérüléséről. Takashi Amano galériája is megsérült, de a károk nem voltak javíthatatlanok. Nemrégiben kiadtak egy közleményt, mely szerint mostanra sikerült az akváriumokat régi pompájukba visszaállítani. Befejezésképp íme egy rövid film a japán galéria akváriumairól.

[youtube]1BWBEfW29jM[/youtube]

Köszi, hogy végigolvastatok! ;)

Nigro

süti beállítások módosítása