Nincs ilyen widget!

A lakberendező válaszol: vízálló homogén felületek

Számos kifinomult ízléssel rendelkező  laikus érzi úgy, hogy szívesen kézbe venné maga otthona berendezésének megterezését és kivitelezését.  Gyakran ők is lakberendezőhöz fordulnak, ám a mindenre kiterjedő enteriőr tervezés  helyett, egy "könnyített programot" rendelnek meg; a lakberendezési tanácsadást. Ilyenkor a biztos ízlésű megrendelő megosztja terveit, elképzeléseit a szakemberrel, aki javaslatokkal él az alkalmazható technológiákat, beszerzési forrásokat illetően, esetleg konkrét terméket ajánl. Mint lakberendező szakértőt engem is sokszor megkeresnek egy-egy különleges kérdéssel, ezekből ragadtam most ki ezt az izgalmas témát: milyen technológiával alakíthatunk ki maximálisan vízálló, homogén felületet a vizes helyiségek falán.

1. Az eredeti tadelakt technológia:

A tadelakt egy marokkói vakolat-technika, melynek lényege, hogy az egyedi összetételű meszes vakolatot lapos, sima kővel tömörítik, majd polírozzák. A tadelakt felhasználása igen széleskörű, alkalmas beltéri és kültéri falak, padlók, kádak-fürdők, asztallapok bevonására. A tadelakt eredete felől kevés az információnk, a marrakesi berber mesterek szerint a technika már az antik korban is ismert volt, kezdetben főleg ciszternák bevonására alkalmazták, majd a fürdőkben, palotákban is elterjedt. Maga az elnevezés a berber „dellek” szóból ered, amelynek jelentése: gyúrni, összenyomni. Az alapanyagot a Marrakes környékén található mészbányákban nyerik, égetik, majd oltják, a végeredmény egy rendkívül kemény, vízálló vakolat, amelynek tömörsége a víztisztítókban használt betonéval vetekszik.

2. Dekor beton felületekA beton egy hihetetlenül sokoldalú építőanyag, melyből a padló és fal burkolatán túl bármi elkészíthető, például - a vizes  helyiségeknél maradva - pultok,  fürdőkádak és mosdók. Magyarországon már számos cég foglalkozik a belső terekben felhasználható, rengeteg színben és struktúrában megjeleníthető design betonnal.

3. Műgyanta felületek

A műgyanta szóról első hallásra mindenkinek egy beige, vagy szürke színű ipari padló, esetleg a Karim Rashid féle csillogó hófehér járófelület jut eszébe. Természetesen ez mind megvalósítható műgyantából, így a high tech enteriőrök kialakításánál gyakran előtérbe kerül. A fejlett technológiáknak köszönhetően műgyantából már bármilyen felület kialakítható: matt, vagy selyemfényű, anyagában "felhősített", így a betonhoz, vagy tadelakthoz teljesen hasonló hangulatot hozhatunk létre élvezve ugyanakkor - a XXI. századi technológia nyújtotta - remek tulajdonságait.

4. Márvány glettNehezen találtam rá a megfelelő fényképre. A Magyarországon ezzel foglalkozó festőktől legtöbbször erősen márványos hatású falat (oszlopot, mennyezetet) rendelnek - így nehéz elképzelni, hogy ezzel a sokoldalú anyaggal mennyi különleges felület készíthető. Pedig az alapanyag valójában fehér, amelyet később tetszőleges színűre lehet megfesteni, és amely számos struktúrára kialakítható a rusztikus szemcséstől, a tükörsima fényesig.

Azért szeretem ezeket a felületeket, mert végtelen az alkalmazási lehetőségük, csak úgy mint a megjelenési formájuk. Kombinálhatóak sokféle anyaggal, például fával, fémmel, kerámiával, vagy üveggel - függően attól, hogy rusztikus, vagy high tech enteriőrbe szánjuk - így még különlegesebb hatást érhetünk el.

Sok sikert a kísérletezéshez! Ha segítségre volna szükségetek, ajánlom magunkat, a Dekooder lakberendezőit!

Forrás: itt, itt, itt, itt és itt

süti beállítások módosítása