Nincs ilyen widget!

Luis Barragán emlékére – Campbell Divertimento

A héten a Manzárd Café oldalain már ejtettem szót egy itthon méltatlanul feledésbe merült és agyonhallgatott építészről, aki hazája, Mexikó egyik legbefolyásosabb építésze volt a 20. században.

Luis Barragán a latin amerikai ország azon legendái közé tartozik, aki munkáival terelgetve, mind saját korabeli, mind pedig a jövő építész nemzedék szemléletét, építészeti filozófiáját, egyúttal irányt is mutatott a kortárs nemzetközi tendenciák meghonosításával, mindezt azonban példamutatóan ötvözve az évezredeket átívelő tradicionális és jellegzetes mexikói építészettel.

A karakteres és azonnal felismerhető Barragán épületek miközben követték az adott kor nemzetközi tendenciáit, a színek, illetve a természeti elemek – pl. víz, medencék – látványos struktúrába illesztésével, még inkább az érzéki és hagyományos mexikói esztétika – mesztic és az őslakos indián kézműves termékek – hozzáadásával, egyúttal stílust is teremtett.

Ennek a Barragán-féle stílusnak egyik szép példája a Los Angelesben, közelebbről Bel Air egyik dombján, a Holmby Hills-en álló ultra high-end villa, mely mind az 500 négyzetméterén ott viseli a mester kéznyomát, és amelyet Tim Campbell építész – Barragán nagy tisztelője és követője – vezetésével újítottak fel eredeti állapotába.

via: 1, 2, 3

süti beállítások módosítása