Nincs ilyen widget!

A konyha, a világ közepe

Nagyon sok család életében, még ha külön étkezőt alakítottak is ki vagy szép tágas, kényelmes a nappali, a konyha megmaradt a ház közepének.

Itt mindig történik valami, itt fő, sül a sok finomság, itt tevékenykedik az aktuális "szakács", legyen az anya, apa, egyik barátunk vagy valamelyik kísérletező gyerek.

Az előkészületek vagy egy-egy hosszabb munkafolyamat közben meg lehet beszélni az élet bánatot vagy örömet okozó dolgait.

De ahhoz, hogy akár beszélgetés közben is minden flottul alakuljon, fontos, hogy ésszel, praktikusan, a konyhai tevékenységek sorrendjéhez alkalmazkodva legyen felépítve a struktúra.

Ezt hívják konyhai technológiai sorrendnek, mely a következőképpen alakul:

TÁROLÁS – ELŐKÉSZÍTÉS – TISZTÍTÁS – ÖSSZEÁLLÍTÁS – FŐZÉS - TÁLALÁS

1. A kamrában és hűtőszekrényben tárolt főzési alapanyagokat előkészítjük a hűtő mellett kiképzett helyen.

2. Majd a mellette lévő mosogatóban ezeket megtisztítjuk, pucoljuk, meghámozzuk.

3. Ezután jön az a pult, ahol összeállítjuk az ételt, és ahol a szemetes is megtalálható.

Itt kerülnek elhelyezésre továbbá a konyhai eszközök, gépek, melyeket ajánlatos elzárva tartani. Itt találhatók a segédanyagok, fűszerek, olajak és a főző edények is.

4. Következik a főzési terület. Logikusan ebbe a zónába kell kerülnie a főzőlapnak, sütőnek, grillezőnek, mikrohullámúnak, kenyérpirítónak, fritőznek és minden egyéb, a sütés-főzéshez elengedhetetlen készüléknek.
A főzőlap mellett azonban mindig hagyjunk helyet jobbról és balról is, hogy a forró edények gyorsan „lekaphatók” legyenek, ha túlhevülnek, vagy kifutna az étel.

A sütőt nem kell feltétlenül a főzőlap alá rakni. A „toronyba” rakott sütő, mikró, illetve beépített kávéfőző nemcsak szép, de használata kényelmesebb is, mintha le kell hajolni a tál vagy tepsi betételekor.

5. A tálalásra akkor is hagyjunk helyet a konyhaasztalon, ha az étkezőben fogyasztjuk el az ebédet, vacsorát. Hiszen mennyivel elegánsabb egy már kész (és feldíszített) tállal megjelenni az ebédlőben, mint egy fazékkal vagy lábossal.

Természetesen ez nem kőbe vésett törvény, és sok olyan része akad még a konyhának, amelyről szót fogunk ejteni, ez csak egy alap-ajánlat.

A kockázatokról és a mellékhatásokról kérdezze meg lakberendezőjét :)

Kísérőnek sok szép konyhát hoztam nektek, inspirálódjatok :)

Fotók innen, innen és innen.

süti beállítások módosítása