Nincs ilyen widget!

Az vagy, amit megeszel!

Ha azt gondoljuk, hogy a hálószoba a lakásunk legintimebb része, akkor nagyon tévedünk. Stéphanie de Rougé In The Fridge című fotósorozata a bizonyíték, hogy van egy sokkal személyesebb terület, ami nem más, mint a hűtő.

A dokumentarista, képzőművészeti és építészeti fotózás területén munkálkodó Stéphanie, foglalkozását tekintve szabadúszó fényképész, aki 2006 óta él New Yorkban, és talán nem meglepő módon a New York Times fotósa. Szabadidejében a Nemzetközi Fényképészeti Központban oktatja a diákokat a fényképezés rejtelmeire, valamint két nagy, gyermekeket segítő fotós projekt kitalálója is. A Labo Photo egy mini-iskola, ahol a párizsi városháza anyagi támogatásával három éven keresztül oktatták az 5-11 éves nebulókat a fekete-fehér filmes fényképezésre. A Regards pedig a középiskolások számára létrehozott program volt, melyben a tanulókkal közösen a fényképezés segítségével keresték a válaszokat a beilleszkedéssel kapcsolatos kérdésekre.

Egyik legnagyobb elismerést kiváltó fotósorozata az In The Fridge, amihez hasonló kezdeményezésről már a Manzárdon is beszámoltunk korábban. Stéphanie a hűtők tartalma mellé azonban tulajdonosaik portréját is mellékeli, amitől sokkal emberközelibb hangulatot árasztanak magukból a fotók. Egyszerű látképek ezek, melyek sokat elárulnak az „az vagy, amit megeszel” gondolat mögött rejtőző mélységes tartalomról. A hűtőbe – és ezáltal az emberi lélek bugyraiba is – belesve kikényszeríthető a totális őszinteség, mely az étkezési szokásainkon kívül a rendhez, tisztasághoz fűződő viszonyunkról, sőt akár a lelki egyensúlyunkról is beszél.

„…a rend-rendetlenség, mint a cselekvés jellemzője, nem önálló tulajdonság, hanem a lelkiállapot függvénye, a lelkiállapot jellegzetes kivetülése a tárgyi világra. Természetesen a lelkiállapot egyrészt alkati adottságokon alapul, másrészt nevelés, szoktatás, különböző élmények és környezeti hatások következtében alakul, harmadrészt az aktuális külső-belső hatások következménye. A belső káosz következménye a külső káosz...” Polcz Alaine

süti beállítások módosítása