Nincs ilyen widget!

Tengernyi levendula

"Ha álmunkban levendula illatot érzünk, egy kedves élmény emlékét idézzük fel".  Krúdy Gyula Álmoskönyvének soraival maximálisan egyetértve hangsúlyoznám, hogy nekem ehhez aludnom sem kell.

A levenduláról legtöbben egy napsütéses provence-i tájra,  a gyönyörű lila színre vagy a virág jellegzetes illatára, a vászontasakokba zárt aromára asszociálunk, de a  régi családi darabok,  ruhásszekrények, komódok, fiókok is eszünkbe juthatnak, amik örömmel nyelték el és szívták magukba a benne őrzött szárított levendulaágak illatát.

A rómaiak által Európába hozott növény az ókorban a szépségápolás egyik fő virága volt, használták testre kenve, szappan készítésére, a fürdőviz gazdagítására, vagy a száraz virágot a padlóra szórva illatosították a szobát. A francia levendula (Lavandula angustifolia) a leginkább elterjedt fajta, a legfinomabb és legértékesebb aromájú levendula, Tihany vidékein is ez az őshonos.  Népi elnevezései között találjuk az orvosi-, keskenylevelű, közönséges- vagy valódi levendulát. Bokrosodó mediterrán növény, amely a szabadföldbe kiültetve télen sem károsodik és akár 40-50 évig is elél - a tihanyi ólevendulás bokrai már több mint 80 évesek. Hengeres virágzatának színe a jellegzetes levendulakék, amely a sötét kékeslilától a fakóbb ibolyakékig változhat. Időjárástól és környezettől függően június elejétől egészen július végéig eltarthat virágzása, szaporítása kora tavasszal vagy ősszel aktuális. A mésztartalmú, agyagos, tápanyagokban szegény talaj kiváló a számára. Igénytelen, jól tűri a szárazságot, ha lehet, kertünk legmelegebb és legnaposabb részére ültessük. Kiváló talajtakaró, de szegélynek vagy cserépbe is telepíthetjük.

A levendula gyógyhatása ősidők óta ismert. Nyugtató, illatosító és emésztést elősegítő hatása miatt teák, fürdősók és más testápoló szerek készítésénél, illetve fűszerként is felhasználják. Illóolaját, amely linalolt, linalilacetátot, cserzőanyagokat, rozmaringsavat, kumarinokat és flavonoidokat tartalmaz az ókori görögök és rómaiak tisztító tulajdonságáért és illatáért kedvelték. Közismert a rovarölő, izomgörcsöket oldó, fájdalomcsillapító, idegrendszert erősítő hatása is.

Jól fogunk aludni, ha a párnánkra levendulaolajat cseppentünk. Talán még az álom is utolér minket, valamilyen kedves élményt felidézve...

Via 1, 2, 3

süti beállítások módosítása