Nincs ilyen widget!

A philadelphiai mágikus kert

Isaiah Zagar philadelphiai mozaik művész a környék élő legendája. 1994 óta, Zagar és felesége törött üvegekből és egyéb talált, újrahasznosítható tárgyakból készült gyönyörű mozaikokkal díszítik fantasztikus szentélyüket, melyet stílusosan Magic Garden névre kereszteltek.

A trendi philadelphiai South Streeten található Magic Garden labirintusában üvegek, tányérok és más háztartási eszközök, bicikli kerekek és egyéb alkatrészei, eldobott kerámia lapok, kézzel készített csempe, üvegek, tükrök szilánkjai, valamint az ezekből készült dekoratív mozaikok veszik körbe az alagutakban, lugasszerű átjárókban és pihenőterekben bővelkedő területet.

Az elmúlt években nagyobb sajtófigyelmet kapott a Magic Garden, mivel azért a területért, amelyen Zagarék felépítették, a tulajdonos 300.000 dollárt kért, nem fizetés esetén pedig a csodavilág lebontással fenyegette őket. Magánszemélyek, nagylelkű adományozók, az 5 dolláros, jelképes belépti díjból befolyó összeg, valamint egy jókora kölcsön felvétele után azonban meg tudták vásárolni az ingatlant.

A közösségi támogatás segítségével azóta egy oktatási programot is indítottak a mágikus kertben, melyben tájékoztató túrák segítségével próbálják a kisiskolásokat a környezettudatos gondolkodásmód és az újrahasznosítás fontosságára ösztönözni.

A latin-amerikai népművészet ihlette alkotásaival – amelynek fontos elemei gyakran visszaköszönnek a munkáiban –, Zagar annak szentelte életét, hogy az újrahasznosítható anyagokból készült fantasztikus műveivel maradandó nyomot hagyjon a világban.

Eltekintve a Magic Garden létezésétől, Zagar és felesége már évek óta elhagyott épületek vásárlásával, felújításával, egyedi és utánozhatatlan műveik hozzáadásával, majd újraértékesítésükkel töltik szabadidejüket, továbbá szerte Philadelphiában 55 darab Zagar-féle újrahasznosított art-mozaik díszíti a falakat.

És ha mindez még nem lenne elég, felesége egy népművészeti bolt büszke tulajdonosa a közeli Eyes galériában, valamint Jeremiah Zagar, a művészházaspár művészhajlamokkal megáldott fiai közül a rendező, a családjukról szóló, többszörösen díjnyertes filmmel járult hozzá ehhez az egész csodához. Nincsen kétségem, szinte tökéletes, és teljes mértékben irigylésre méltó példával állunk szemben!

süti beállítások módosítása