Nincs ilyen widget!

Egy olasz viadukt futurisztikus ökometamorfózisa - Solar Wind Project

Olaszországban meglehetősen sok régi, helyenként lestrapált viaduktot lehet találni, amiket viszont hol pénz hiányában, hol pedig a táj drasztikus megváltozásának elkerülése érdekében nem bontanak le, így jobb híján pályázatokat hirdetnek a felújításukra.

Néhány hónappal ezelőtt a Manzárd Cafén már beszámoltam egy olyan, részben hasonló grandiózus tervről, mint amilyen a Bagnera és Scilla városok között húzódó autópálya-viadukt esetében is történt, itt azonban most olyan mérnöki és tervezői pályaműveket vártak, amik a környezettudatos hasznosítást helyezték előtérbe.

Egy olasz designer-trió, Franceso Colarossi, Giovanna Saracino és Luisa Saracino a Solar Wind fantázianevű hibrid – nap- és szélenergiát egyaránt felhasználó – viadukt terveivel kandidált a pályázatra. A projekt arra az ötletre épül, hogy egy meglévő völgyhíd pillérei közötti teret a szerkezetbe integrált szélerőművek elhelyezésére használják fel. Ez csökkenti a táj- és  környezetterhelést, egyúttal újraértelmezi a viadukt megjelenését is. Összesen 26 szélturbinát építenének a viadukt tartópillérei közé, melyek segítségével évente közel 29 millió kilowattóra energiát lehetne előállítani.

Az autóút aszfaltja sem maradna ki a szórásból, részben átlátszó napelemeket (solar roadway) építenének az úttestre, így további 11,2 millió kWh, összesen 40 millió kWh nyerhető éves szinten, vagyis egy kisebb város (körülbelül 15.000 háztartás) éves energiaszükséglete lenne fedezhető. Az impozáns terv a szakmai zsűri nagy tetszését elnyerve a megvételt jelentő  második helyezést ért el a pályázaton.

via: 1, 2, 3, 4, 5

süti beállítások módosítása