Nincs ilyen widget!

Tervezzünk gyerekszobát!

A lelkes szülők gyakran túlzásba esnek, amikor csemetéjük szobájának kialakításáról van szó. Telehalmozzák a szobát rajzfilmfigurás tapétákkal és kiegészítőkkel, vagy ráhúznak egy komplett indiánsátor koncepciót. Képzeljük magunkat a kicsik helyébe...

Ha egy szoba ennyire határozott karaktert kap, nem lehet ám benne akármit játszani, nagyon hamar unalmassá válik. Ne így akarjatok kreatívak lenni!

Egy új lakásban a gyerekszoba általában a kisebb méretű szobák közül kerül kiválasztásra, pedig gondoljatok csak bele: a gyereknek ez az egy szobája van, ez a nappalija, ez a hálója, ez a dolgozója. Máris három funkció egy térben, és ehhez jön még a tárolás. Ez négyféle funkció egyetlen szobában. Ezzel szemben a szülők csak alvásra és pihenésre használják a hálószobájukat. Vajon melyiknek kellene nagyobbnak lennie?

A gyerekszoba berendezését is mindig a tervezéssel kell kezdeni. Ha új szobáról van szó, ki kell találni, hol lesz a fűtőtest, hová kerülnek lámpák, melyik lámpát honnan kapcsoljuk, hová teszünk dugaszolóajzatot. Ha csak átalakításról van szó, akkor is érdemes ezeket átgondolni és figyelembe venni, hogy a jövőben más igények is felléphetnek, hiszen a gyerekek nőnek. Ezután jöhet az egyes funkciók kijelölése: alvás, játék, tanulás és tárolás, azaz hová kerül az ágy, a pelenkázó, a szekrény, a játékok tárolására alkalmas bútor, a könyvespolc és hol marad hely a játékra.

Ha megvagyunk az alapokkal, jöhet a dekorálás. Szeretném kérni, hogy hagyjuk a rajzfilmfigurás tapétát és tartózkodjunk a micimacis bordűrtől. Az csak egy dolog, hogy nem túl szépek, de nagyon hamar megunják a kicsik és lecserélni évente elég költséges. Sokkal egyszerűbb, szebb és praktikusabb vidám színekre festeni a falakat, semleges színű tapétával tapétázni, netán kijelölni egy firkafalat. A gyermekjátékok úgyis izgalmas színfoltok, nem kell a falaknak is hangsúlyosnak lenniük. A padló könnyen tisztítható, meleg hatású és strapabíró legyen. A padlóra kerüljön szőnyeg, hacsak nem szőnyegpadlóval burkoltunk. A bútorok pedig legyenek funkcionálisak, erősek és biztonságosak.

A gyerekek szobájában az ágyon, az asztalon, és a könyvespolcon kívül sok tárolóhelyre is szükség van, ugyanis a játékoknak van az a szokásuk, hogy észrevétlenül szétterülnek, sokasodnak és egy idő után mindent elborítanak. Ez ellen a legegyszerűbben úgy védekezhetünk, hogy beszerzünk elegendő mennyiségű szekrényt, fiókot, polcot és tárolódobozt. Ezekből sosem elég... Mivel a szülők is gyakran tartózkodnak a gyerekszobában, nem árt egy felnőtteknek való fotel vagy bármilyen más ülőalkalmatosság.

Ha bevonjuk a gyereket a tervezésbe és a döntésekbe, valószínűleg sokkal jobban fog örülni az új szobájának és talán jobban is fog vigyázni rá.

 

Képek: innen, innen, innen, innen, innen és innen

süti beállítások módosítása