Nincs ilyen widget!

Ház betongolyókkal

A Dekooder tagjai naponta találkoznak érdekesebbnél érdekesebb épületekkel itt a Zinternetben, így elég nehéz a választás, melyek lehetnek azok, amelyeket megismertetésre érdemesnek találunk.

Bevallom, a ma bemutatott vidéki ház először a képein keresztül fogott, és miután láttam, hogy beton, meg halak, meg tehenek, meg víz, meg golyók, már tudtam, hogy egy igazi kincsre bukkantam.

Az indiai Ahmedabad-ban járunk, ahová a Matharoo Associates tervezte 2004-ben a lenti képeken bemutatott magánházat.

A kettős funkcióval bíró ház (egyrészt élettér, másrészt a tulajdonos hal-tenyészete is helyet kapott benne)
különös elegye a szabadon áramló és jelenlévő természetes elemeknek és az egyértelmű, szigorú logikának.

Vegyük például a ház nagy részét alkotó öntött beton-elemeket, amelyek szándékosan befejezetlenek, ugyanakkor az egyes részek közötti eltolás olyan elegáns, hogy maga az épület egésze már-már egy szobrászati élmény.

Ha nem Indiában készült volna, hanem mondjuk valamelyik német kisvárosban, azt mondanánk rá, hogy egy luxusotthon.

És itt vannak a golyók:
a kézzel készült betongolyók egy igen olcsó megoldásai a nyílászárók - melyek egyébként a ház bizonyos részeit nyitják meg a kert felé, feloldva a benti, végtelenbe vesző, szigorú teret - ellensúllyal megoldott mozgatására.

Az akváriumos rész egy 13m hosszú és 3.6m széles tér - a konyha és bárpult-, amely, ha zártak az ablakok, az akváriumokon keresztül kap fényt.

A golyók egyébként többek, mint ellensúlyok: a koncepció szintjén a káosz, a változtathatóság elemét viszik a tervbe. Helyzetük függ némileg a széltől, a napsütés erősségétől, néha beleérnek a liliomokkal teli medencébe.

A telken található füves dombtető egy nagy mennyiségű esővíz raktározására szolgáló tartályt rejt, ami az akváriumok vízutánpótlását biztosítja, a görbe fal mentén pedig fel lehet sétálni a ház egész hosszán elnyúló tetőteraszra.

Összességében úgy gondolom, hogy a koncepció méltón képviseli azon építészeti elképzelések örökségét, amelyek szerint modern anyagokkal és struktúrával is képes egy épület szervesen a tájba illeszkedni.

Mint a fenti példa is mutatja, India már rég nem csak színes-szagos mindennapjai miatt egzotikus számunkra, hiszen időről-időre bizonyítja, mennyire képes a progresszív változtatások, újítások befogadására.

süti beállítások módosítása