Nincs ilyen widget!

Hófehér nyugalomterápia felsőfokon – Villa VH

Vaszilij Kandinszkij szerint: "A fehéret gyakran nem is tekintik színnek, pedig ez a világ olyan magasan van, hogy onnan semmiféle hang sem jut el hozzánk. Hatalmas csönd áramlik belőle, amely anyagi szempontból leküzdhetetlen, leronthatatlan, és végtelenbe nyúló. A fehér szín mélységes, abszolút hallgatásként hat a lélekre. Nem élettelen, hanem lehetőségekkel teli hallgatás, olyan, amely egyik pillanatról a másikra értelemmel telítődhet."

Szakmai, de laikus körökben is régóta zajlik a vita a fehér színről, két táborra osztva a társadalmat, azonban, talán még az ellenzőket is véleményük felülbírálására késztetheti hófehér ragyogásával és zavarba ejtően letisztult struktúrájával egy a belga Flandriában található családi ház, a Villa VH.

A Beek és Achtergael építészeinek fel volt adva a lecke, a megrendelő elfoglalt üzletember lévén egy csendet és nyugalmat biztosító fészekre vágyott, ahová a család körében a pörgő hétköznapok elől a teljes kikapcsolódás reményében tud visszavonulni, továbbá fontos kérés volt egy olyan élettér kialakítása is, ahol a külvilág nem csekély forgalma által okozott zajok megszűrve kúsznak be a falak mögé, törekedve arra, hogy minimális mértékben zavarják meg a békés családi miliőt.

Jelentem: feladat teljesítve! A léc meg se remegett, olyan magasan vitték át a tervezők. Az utcafront felől inkább erődítménynek ható épület ugyanis abban a pillanatban, amint átlépjük a küszöböt, karakteresen más arcát mutatja.

Az ablakokat is mellőző monolitikusan szigorú falak mögött lenyűgözően nagyvonalúak a terek, ahová a természetes fény szó szerint ömlik befelé az épület szociális magjának számító „U” alakú udvart határoló hatalmas üvegfelületeken át. A házban laza, de finom érzékkel csak úgy otthagyott ikonikus bútordarabok, kiegészítők és kortárs műalkotások, valamint az udvaron látható, nyomokban Picasso Guernicájára emlékeztető drámai installáció az összhatást tekintve már csak hab ezen a tortán.

Hófehér nyugalomterápia felsőfokon: Villa VH

via: beelandachtergael

süti beállítások módosítása