Nincs ilyen widget!

Az újrahasznosítás luxusa

Manapság már az olyan nagy luxusdivatházakat sem kerülheti el az újrahasznosítás gondolata, mint a Hermés. Egyszercsak lenéztek a padlóra, látták, hogy szanaszét hevernek a selyem, a bőr és egyéb anyagmaradékok, vétek lenne kidobni, gondolták, csináljunk belőle gyorsan valamit. Valahogy így képzelem el Petit h kollekció születését, de állítólag nem így volt.

A Petit h kollekció Pascale Mussard művészeti vezető(nő) álma. A Hermés család hatodik generációjának tagja nem elsősorban újrahasznosítani akart, hanem létre szeretett volna hozni egy műhelyt, ahol az anyagok és a művészek egyesülnek a tekintélyes cég különböző szakágaival. Így jött létre az "újra-alkotó műhely", ahol olyan "Azonosítatlan Költői Tárgyak" születtek, mint a Kelly-füles tálca (a Kelly a Hermés egyik ikonná vát táskája), a kengyelből készült hinta vagy a bőrből és kristályból készült súlyzó. És ez már nem is újrahasznosítás, nem recycling, hanem upcycling - legalábbis ők így nevezik, hiszen hulladékokból és hibás árukból magas minőségű ékszereket és esztétikailag vonzó tárgyakat alkotnak, no meg a "luxus újrahasznosítás" fogalmát. Pascal Mussard szerint a XXI. századi siker jelszava a fenntarthatóság, még a luxusmárkák esetében is.

Amikor Mussard találkozott a művészekkel, három dolgot kért tőlük: a tárgyak, amelyeket alkotnak legyenek szépek, funkcionálisak és hosszú életűek, mint a Hermés darabjai. Ugyanis a Hermés egyik fontos hívószava a hosszúéletűség. Állítólag minél tovább hordasz egy Hermés táskát, annál jobban néz ki. Hát, ennyi pénzért el is várja az ember.

 

Az első kollekciót tavaly novemberben nagy sikerrel mutatták be a Hermés bemutatótermében, Párizsban. A második kollekció bemutatása májusban lesz, a helyszín Tokyo és Osaka, a harmadik kollekciót pedig óktóberben New Yorknak és Beverly Hillsnek szánják. Az árak 50 és 50 000 euró között mozognak.

Forrás: Hermés

süti beállítások módosítása