Nincs ilyen widget!

Új Salvador Dalí múzeum

Új épületet kapott a floridai Salvador Dalí múzeum, mely ezentúl több mint 6.300 négyzetméteren, a területen gyakran előforduló hurrikánoknak is ellenálló épületben fogadja a világ második legnagyobb Dalí- gyűjteményére kíváncsi látogatókat.

A HOK által 36 millió dollárból kialakított St. Petersburg-i múzeum kétszer nagyobb kiállítóteret biztosít a gyűjtemény előző otthonához képest. Az érdekes időpontban, 2011. január 11-én délelőtt 11 óra 11 perckor megnyitott új épület Salvador Dalí 96 olajfestményével és a művész több mint kétezer egyéb műalkotásával várja az érdeklődőket. Ekkora Dalí-gyűjtemény Spanyolországon kívül sehol sem látható, a kollekciót A. Reynold Morse és Eleanor Morse kezdte el gyűjteni 1942-ben, és 40 évvel később, 1982-ben találtak rá St. Petersburgben arra a helyre, ahol bemutathatták a tetemes mennyiségű műalkotást. Ennek helyét vette át a január 11-én átadott épület.

A múzeum két ellentétes elemből áll: a „kincses dobozt” tulajdonképpen körbeöleli, védelmezi a vastag, állandó befejezetlenséget éreztető beton. Az üveg átrium hatalmas mennyiségű természetes fénnyel árasztja el a belső teret, melyet egyértelműen Dalí vonzódása a spirális formákhoz befolyásol, a fő átrium központi eleme a helyszínen öntött beton csigalépcső, ami egészen a harmadik emeleti galériáig vezet.

Az építészeti kihívás az volt, hogy hogyan feleljenek meg a műszaki követelményeknek úgy, hogy közben visszaadják, éreztessék Dalí dinamizmusát. Úgy hiszem, sikerült megoldaniuk a feladatot, az épület úgy beszél a szürreális művészről, hogy közben nem ismételgeti a sokszor hallott unalmas frázisokat.

süti beállítások módosítása