Nincs ilyen widget!

Rehabilitált apartmanház és étterem Porto központjában

Ha Porto városában járunk (Nápolyhoz hasonlóan) pozitív és negatív jelzők egyaránt eszünkbe juthatnak: kihalt, kaotikus, omladozó; megújuló városközpont, világhírű borok, Douro, stb. A statisztikai adatok szerint Porto belvárosi lakosságának nagyjából egyharmada költözött el az elmúlt évtizedben például az elővárosok valamelyikébe. A történelmi városrész kiüresedett, a lakhatási viszonyok és az életszínvonal jelentős mértékben gyengült. (Szerző: Szombath András)

arrebita1-640x426

A városközpont újraélesztésére éppen ezért rehabilitációs projekt indult Arrebita néven.  A projekt szervezői ennek a folyamatnak megállítását és a belváros újra felélesztését tűzték ki célul. Az ötlet első helyezett lett a „FAZ – Ideias de Origem Portuguesa” nevű portugál szociális kezdeményezéseket támogató versenyen. A rehabilitációs folyamat munkálatai a lakók, a támogató cégek, az oktatók és az építészhallgatók között kialakuló kölcsönös érdekviszonyra alapozva 7 lépcsőben 2012. és 2014. között zajlik.

casadabaixa16

A belvárosi épületek megújulásának gyönyörű mintapéldánya a közel 100 éves Casa do Baixa névvel illetett apartmanház és étterem, amely az azulejo csempékkel díszített világhírű Estação Ferroviária de Porto-São Bento pályaudvartól nem messze, a Rua Sta. Teresa n.6-n található. A tavaly májusban megnyitott apartmanház éjszakánként 60 € összegért kínál tágas, 4-6 fő befogadására képes apartmanokat.

casadabaixa06

casadabaixa19

casadabaixa04

Az apartmanokon túl kétszemélyes privát stúdiókkal is rendelkezik a Casa do Baixa vendégház, amelyek komplett fürdőszobával is konyhasarokkal is fel vannak szerelve. A hangulatos dekoráció, a természetes fények és modern vonalak teszik egyedivé a szobákat, melyek internetkapcsolattal is rendelkeznek.

Egy portói városlátogatás alkalmával, ha szállásunk a város nem ezen pontján van, térjünk be egy könnyed italra, vagy vacsorára az apartmanház alsó szintjén kialakított étterembe. Az étlapról helyi, és portugál, valamint az olasz konyha  jellegzetességei közül válogathatunk.

casadabaixa14

casadabaixa24

casadabaixa22

casadabaixa17

Az apartmanház honlapja amin keresztül szállást foglalhattok: http://casadabaixa-guesthouse.blogspot.hu/

Ha nem csak design, art, vagy éppen lakberendezés témában szeretnétek Portugáliával kapcsolatos cikkeket olvasni, akkor gyertek át a PARAGEMBLOG-ra is!