Nincs ilyen widget!

Vintage - a régiségek diszkrét bája

A vintage stílus manapság igen népszerű a divatban és a lakberendezésben egyaránt, de tudjuk, hogy mit értünk ez alatt vagy hogy honnan ered?

A „vintage” szó eredetileg a borászatban volt használatos, az évjáratot jelöli. (Például a portói borok egyik ritka és kiváló fajtája a Porto Vintage, a kiemelkedően jó évek terméséből származó bor, amit 2-3 év nagy fahordós érlelés után 10-50 évig palackban érlelnek tovább.)  A bor régiségére és minőségére utalva nevezik vintage-nak.

A divat és a lakberendezés világában a vintage stílus jellemzője ugyanezen oknál fogva a nosztalgikus, rusztikus, régies hangulatú darabok és kiegészítők. Időben az 1920-as évektől a ’70-es évek közepéig használt bútorokra, lakberendezési tárgyakra vonatkozik, épp ezért nem keverendő össze a ’80-as, ’90-es évek trendjeit megidéző retro divattal.

A vintage stílus jellemző bútorait a régiségkereskedőnél vagy a bolhapiacon találjuk. Az egyedisége és a története adja meg ezeknek a daraboknak az értékét, a kopott részletek pedig bájossá teszik. Ha új bútort választunk, a klasszikus formákat részesítsük előnyben. A fából készülteket pár réteg festékkel és visszacsiszolással mi is könnyen átváltoztathatjuk, hogy a stílus egyik jellemzőjeként régies hatást keltsünk. Jól illenek a stílushoz a természetes anyagok: meleg színű fa, kosarak, cserepek. A bútorok jellemzően egyszínűek,  világos pasztell-árnyalatúak, vagy visszafogottan díszítettek. Dekorációként régi keretek, megsárgult fényképek, újságok, grafikák, régi poszterek dominálhatnak.

A vintage nagyon játékos stílus, jól párosítható modern elemekkel, a régi és az új megfelelő arányú keveredése izgalmas összhatást eredményez. A legjobb, ha régi tárgyainknak – megszabadítva azokat eredeti funkcióitól – új szerepet adunk, így egy igazi vintage darabot hozhatunk létre!

Via 1, 2, 3, 4

süti beállítások módosítása