Nincs ilyen widget!

Home Staging avagy hogyan add el végre eladó lakásod

"- Halló? Kis lakás?
- Igen.
- Cserélje nagyobbra!'
Jó.
Tehát itt állunk a start mezőn: van egy eladó lakásunk, amit - mint a jelző is mutatja -, el szeretnénk adni.

Ingatlanügynökhöz fordulunk vagy lövünk pár fotót, és felregisztrálunk egy (=kevés, sok=sok) ingatlanportálra, meg szétspammeljük vele az ismerőseinket.
Vársz. Jön egy potenciális vevő. Nem kell neki. Egy másiknak sem. Eltelik egy hónap. Kettő. Sok. Mi lehet a hiba?
A mai posztban kézzel fogható tippeket kapsz arra vonatkozóan, mit tehetsz meg még a fentieken kívül, hogy nagyobb eséllyel adj túl a nyakadon maradt eladó lakáson. A varázsszó: Home Staging azaz Otthondíszlet.
Ez így még mindig nem hangzik érthetően, ezért körülírva:
a lakásod, amint kikerül rá az ELADÓ tábla, árucikké válik, és mi tesz egy árucikket vonzóbba? A csomagolás.
Vagyis mindent el kell követned azért, hogy eladó lakásod szebbé, kívánatosabbá váljon egy leendő vevő számára, hiszen - mint azt a nagyöreg ingatlanspecialisták állítják-, az első félpercben eldől, tetszik-e valakinek a lakás vagy sem.

Fel kell tehát készíteni arra, hogy eladd. Ez a folyamat maga a Home Staging.

Egy vevő szempontjából - ha belekalkuláljuk a megfelelő ár/érték arányt, amit miért ne tennénk, hiszen odamegy megnézni -, akkor lesz egy lakás tetszetős, ha a lenti tippek közül azok nagy részét véghezviszed.

Melyek ezek? Íme:

1. Első a listán, és nem véletlenül: rakj rendet avagy a kíméletlen lomtalanítás.

A vevőket általában elrettenti, ha túl sok személyes tárgyat látnak a lakás szemrevételezésekor, ezért nagyon fontos, hogy pakolj el vagy megszabadulj meg minden olyan dologtól, ami nem idegen szem elé való vagy nagyon lestrapált (ha máshová nem megy, pincébe, garázsba vele).
Ha elpakoltad, elajándékoztad az utolsó kupac ezt-azt is, hirtelen rádöbbensz majd: a lakás sokkal-sokkal nagyobb, mint előtte érezted, gondoltad.
Tipp: sok segélyszervezet fogad szívesen használt, de nem leharcolt bútorokat, ruhaneműt. Több esetben el is szállítják, ha egyeztetsz velük telefonon. Arra figyelj oda, hogy csak olyan dolgokat ajánlj fel, amelyeket mások használhatnak még.

2. Megosztott helyen az első pontban kellene szerepelnie, mivel körülbelül azzal egyenértékű: takaríts ki.

Nem tessék-lássék, ahol a papok táncolnak-jellegű maszatolás legyen, hanem kegyetlenfajta tisztára súrolás. Pincétől a padlásig, padlótól a plafonig, kilincseket, csempéket, fűtőtesteket, ablakokat keretestől.
Szinte majdnem minden szutykot levisz valamilyen tuti szer vagy módszer. A tisztaság újszerûvé varázsolja a legpiszkosabb lakást is, ráadásul általa friss, tiszta illat költözik a lakásba, amit a vevő azonnal megérez.
Tipp: mindig érkezz korábban a lakásba, és mielőtt a vevő-jelölt megérkezne, szellőztess ki jó alaposan.

3. Bútorok elhelyezése

Két tévhitet kell ebben a pillanatban eloszlatnunk:
egyrészt, a bútorok nélküli, csontüres lakás kívánatosabb és a falhoz tolt bútorokkal tágasabb érzetű a lakás mítoszokat.

Szakértők szerint egy üres lakásban nehezebben tudják elképzelni a leendő vevők az életüket, mint egy olyanban, ahol jó ritmusban, mutatósan, a térben vannak elhelyezve a bútorok.
Tipp: fontos, hogy szakadt, régi, foltos függönyt ne hagyjunk fent. Szép, lehetőleg a fal színével harmonizáló árnyalatú, könnyű, de újszerű függöny legyen fent.

4. Légy kreatív vagy bízz meg szakembert az átrendezéshez

Miután megszabadultál a sok felesleges kacattól és szép rend van, meg tisztaság, akár szakember bevonásával is, de rendezd át a lakást úgy, mintha egy bemutatótermi enteriőr lenne. Nyugodtan engedd el magad, vegyél pár szaklapot, magazint, vagy nézz meg pár lakberendezési blogot és légy kreatív. Valósítsd meg azokat a trükköket, amelyek mindig is tetszettek, de nem próbáltad ki.
Tipp: legyen minél több növény a lakásban, de ha ez nem megoldható, akkor mielőtt vevőt vársz, vegyél egy csokor virágot, és helyezd el a nappaliban ill. az étkezőben.

5. Fények és világítás

Szóba került az elején a díszlet szó, ami nem véletlen, hiszen egy jól bevilágított díszlet csodákra képes egy filmben vagy a színházban is.
Ugyanígy van ez eladó lakásunkkal is. Nézzük át, tervezzük újra, cseréljük a régi világítótesteket.
Legyen általános, mennyezeti fény, ahol szükséges, legyen falikar, és persze a lerakó felületeken vagy polcokon kisebb asztali lámpák.
Szintén egy praktikus tipp: ha vevő érkezik, kapcsoljuk fel az összes lámpát (akár este van, akár nappal), így, mikor belép, érezze azt, hogy ez egy fényes (a sok fény amúgy is tágasabb érzetet is ad), világos lakás.

6. Minimális szakmunka

Bizony nem egy, nem két lakásvásárlás hiúsult meg azért, mert a falak, a padló, a csapok vagy a nyílászárók borzalmas állapotban voltak.
Sajnos van az a pont, amikor nem úszhatjuk meg, hogy ne nyúlnánk a zsebünkbe.
Egy tisztítófestés (mindig valami semleges színt válasszunk, semmi esetre sem valami erős, rikítót), egy csapjavítás, egy kilincs, parketta-csiszolás, fürdőszobai fugafestés (általában van az ismerősi körben valaki, aki tud ajánlani valakit) kapcsolók, konnektorok megjavítása vagy a konyhai frontok cseréje végre pozitív irányba viheti az eseményeket.

Utolsó tipp: sok fotóval találkozunk lakáskeresés közben, így nem vita tárgya, hogy a fotóval rendelkező hirdetésekre többen kattintanak.
A lakás helyiségeinek befotózást lehetőleg a fent felsorolt folyamatok után ejtsük meg.

A Home Staging által elért vizuális és konkrét tuning tehát abban segít, hogy gyorsabban és talán értékén vagy annál picit többért adjuk el lakásunkat, ami a ráfordított energia és/vagy összeg arányában még mindig jobban megtérül, mintha csak állna a ingatlanpiacon.

De mi a helyzet akkor, ha még ezek után is tanácstalan vagy? Vannak még ezeken túl is olyan praktikák, amivel még szebbé teheted eladó lakásodat?

Van itt a dekooder csapatában pár lakberendező, messze már biztos nem kell menni ahhoz, hogy segítséget találj magadnak :)

Ha tetszett a cikk, és szerinted van benne használható ötlet, küldd el egy olyan ismerősödnek, aki régóta nem tudja eladni a lakását, levezetésként pedig nézzünk be egy letisztult skandináv otthonba.

Fotók innen.

süti beállítások módosítása