Nincs ilyen widget!

Barrique - a fa harmadik élete

Szeretem a jó bort, és most, a szüret végén kíváncsian figyelem, várhatóan milyen is lesz az idei évjárat.

Egy kellemes, baráti iszogatáskor nyáron szívesen választok rosét, a hűvösebb estéken jobban szeretem a testes vörösborokat, különösen a barrique eljárással érlelteket. Ezek sajnos meglehetősen drágák. Nem csupán azért, mert általában kifejezetten jó minőségű borból készülnek, hanem mert az eljáráshoz különleges, kisméretű, pörkölt tölgyfahordó szükséges. (Európában francia tölgyet használnak ehhez, és a hordók csupán 225 literesek.) Az érés során a hordó fájából különféle aromák kerülnek a borba, a fa pedig lassan elveszíti lélegző képességét. Emiatt a barrique hordókat csak néhány évig, és maximum két-három alkalommal használják. De vajon mi lesz a hordókkal, amelyek többé már nem alkalmasak a drága nedű tárolására?

Miss dondola plan kicsi_1.jpg

Az olasz San Patrignano drogrehabilitációs központban, ami már több mint 35 éve segít a függőségben szenvedőknek, a kiszolgált hordók új életre kelnek.
A rehabilitációs program ingyenes, a működési költségeket azon termékek értékesítéséből fedezik, amelyeket a bentlakók a központ különféle műhelyeiben állítanak elő. Készítenek olíva olajat, sajtot, mézet, bútorokat és textíliákat. A színes palettáról természetesen nem hiányzik a bor sem. A központ pincéjében számos boroshordó várja, hogy valami új szülessen belőle.

 hordo szetszedve.jpg

A Barrique program keretében több mint 30 neves dizájnert és építészt kértek fel arra, hogy tervezzenek bútorokat és tárgyakat a borok tárolására többé már nem használható tölgyfahordókból.
A kész munkákat a 2012-es milánói bútorkiállításon mutatták be „Barrique – a fa harmadik élete” néven. A fából hordó, a hordóból műalkotás születik.

mobyl_dick_1.jpg

bench kicsi.jpg

wine table by Carlo Colombo.jpg

Miss Dondola by Angela Missioni2.jpg

foto_grande_14.jpg

A tervezők igyekeztek megtartani és a műbe komponálni a hordók dongáinak természetes elszíneződését.

chaise long michele by Figini Erasmo.jpg

Bottea by Mario Botta.jpg

A neves dizájnerek mellett a központ lakói maguk is terveztek egy alkotást, egy bölcsőt, amely az ő újjászületésüket szimbolizálja. 

Letizia cradle by San Patrignano.jpg

A bemutatott munkák és tervezőik a képek sorrendjében:

Mobyl Dick asztal – Donato Durbino és Paulo Lomazzi

San Patrignano pad – Luca Sacchetti

Wine asztal – Carlo Colombo

Miss Dondola függőszék – Angela Missoni

Stave asztal – Giuliano Cappelletti

Michele chaise lounge – Erasmo Figini

Bottea pad – Mario Botta

Letizia bölcső – A San Patrignano központ lakói

A központ további termékei megtekinthetők a spaziosanpa oldalon. 

süti beállítások módosítása