Nincs ilyen widget!

Dugalj, ahogy csak akarod!

Egy olyan rendszerről lesz szó a bejegyzésben, amit az elmúlt hetekben volt lehetőségünk tesztelni és az az igazság, hogy nem nagyon van kedvünk visszaadni!
Azt hiszem, mindenki hasonlóan érezne, ha:
- sok elektromos gépet használ a konyhában (kenyérpirító, vízforraló, fritőz, botmixer, robotgép, turmixgép, daráló, szendvicssütő, kávéfőző, hogy csak a leggyakoribbakat említsük),
- vagy a TV mellett set-top box, média lejátszók, házimozi és hangfalrendszerek, játékkonzolok hemzsegnek a nappaliban,
- esetleg a számítógép körül is keresi kell a helyet a konnektorban a hangrendszernek, nyomtatónak, monitornak, szkennernek, telefontöltőnek,
- a fürdőben a hajszárítónak, elektromos fogkeféknek, villanyborotvának, hajsütővasnak, hajvasalónak,
- a garázsban, műhelyben a tucatnyi barkácsgépnek.
És akkor a legfontosabbról, a gyerekekről és a biztonságról még nem is beszéltünk.

comm_5.jpg

Az EUBIQ tulajdonképpen egy rendkívül leleményes és rugalmas elosztó, melynek lényege és lelke egy sínrendszer, amibe egy mozdulattal rögzíthetők a különböző csatlakozók, adapterek, szerelvények.

comm_2

Flexibilis, bővíthető, dizájnos, sok mindent lehet róla elmondani, de nekünk mégis a gyerekbiztonság volt az első, ami megragadta a figyelmünket.
Az EUBIQ sínrendszer alsó és felső, eltakart részén, egymástól elég messze fut a fázis és a nulla vezeték, kézzel gyakorlatilag hozzáférhetetlen módon, így a sínrendszer önmagában érintésvédelmi szempontból teljesen biztonságos.

IMG_8554 800.jpg

A bepattintható kiegészítők két oldalán van a csatlakozó, ami megfelelő állásba fordítva rögzíti a dugaljat és kapcsolódik a vezetékekhez. Mivel a konnektort csak akkor pattintjuk be, ha szükség van rá, például porszívózáskor, majd a munka végeztével kivesszük, nem kell aggódni a kisgyermekeseknek, hogy esetleg a gyerek valamivel belenyúl és megrázza az áram.
Nos, számunkra ez volt a kezdet, és utána lehetett felfedezni a további jó tulajdonságokat!

IMG_8509 800.jpg

A sínrendszer többféle kivitelben kapható, tulajdonképpen ez adja a rugalmasságát. Van falra szerelhető, bútorba süllyeszthető, illetve padlóra állítható toronyszerű kivitel. Általában az első kettő fix, míg az utóbbi mobil, ténylegesen egy hagyományos elosztóhoz hasonlítható eszköz. Azért írjuk, hogy általában, mert mindegyik szerelhető konnektorral és fixen a hálózatra kötve is. Szóval egy meglévő dugaljba mellé a falra szerelve is kihasználható a rendszer rugalmassága, de akár egy kerekeken gurítható asztalba is beépíthető a fix verzió.
Az alap sín elektromos áram elosztóként működik, de van adathálózatos és kábelrendezős verzió is, így különböző kombinációkban, 60, 80, 100, 120, 160, 180, 360 cm-es méretekben kapható.

IMG_8498 800.jpg

Egy sínbe lényegében annyi eszközt csatlakoztathatunk, amennyi fizikailag elfér, és oda, ahová éppen szükséges. (Nyilván a csatlakoztatott eszközök össz áramfelvétele is határt szab). Nekünk itt volt a második halleluja. Aki próbált már sakkozni a konyhapulton az általában túl rövid kábellel szerelt konyhagépekkel, hogy épp melyiket dugja a túl kevés csatlakozóba, az tudja igazán értékelni, hogy egy mozdulattal odébb teheti a dugaljat a sínen akár 1-2 méterrel is.

comm_3.jpg

Természetesen adódik a kérdés, hogy mi értelme ennek, miért nem rakunk elég dugaljat a falra? Hát egyrészt azért, mert nem túl esztétikus, hogy tucatnyi malacorr virítson a falon, másrészt még ha nem is látszik, és jól átgondolunk mindent, akkor se tervezünk be eleget. Ha ki is számoljuk beköltözés előtt, hogy hány konnektor kell majd a TV-nél, akkor sem tudhatjuk előre, hogy jön-e majd egy majd egy WII a médialejátszó és a DVD mellé, kell-e majd egy külső HDD is, aztán egy XBOX vagy egy WIFI router és kell-e egy töltő a távirányítónak is, meg a konzol akkumulátoroknak stb.
A konyhában is csak szaporodnak a kütyük, ahogy belejön az ember a főzésbe, és hiába tervezünk be 6 dugaljat, néha már nem elég.
No, az EUBIQ-nél ilyenkor csak bepattintunk egy újabb dugaljat és kész. Ha pedig nincs rá szükség, vagy máshol kellene inkább, akkor kivesszük és csak egy dizájn szempontból is elfogadható sín látszik a falon. Jól hangzik, ugye?

IMG_8554 800.jpg

A tesztelésre kaptunk egy mobil (torony) kivitelű track-et is. Ezt használtuk elosztónak itt is, ott is, amott is. Azért jó, mert a talpára lehet állítani, így alig foglal helyet. Leginkább a dolgozószobában teszteltük, de irodába is bevittük kipróbálni. Elosztóként jól bevált, de igazából az irodai felhasználásra az adatcsatlakozós, kábelrendezős változat lenne a befutó, amit sajnos nem tudtunk tesztelni, mert nem fúrhattuk szét a bútorokat egy kölcsön készülék miatt. Nekünk például az asztal aljára van felszerelve egy elosztó, meg egy kábelrendező, de valahogy mindig kavarognak a kábelek, meg variálni kell, hogy mondjuk egy nagyobbacska trafós konnektort hogy dugok a másik mellé. A sínrendszeren ezt egy mozdulattal meg lehet oldani, odébb téve a dugaljat. Ráadásul túlfeszültségvédő is kapható hozzá, így a kényes informatikai eszközeink is védve vannak.

IMG_8586 800.jpg

Azt mondtuk már, hogy mindenféle rendszerű dugalj is létezik hozzá? Francia, brit, olasz, német, akár japán és indiai is. Ennek is inkább irodai, vagy szállodai környezetben lehetnek előnyei.
Képzeljük el egy multi irodájában, hogy jön egy külföldi kolléga, aki csatlakoztatná a notebook töltőjét, a telefon töltőjét, a fényképező akkumulátor töltőjét, stb. Csak adunk neki megfelelő rendszerű dugaljat, amit ott pattint be, ahol szüksége van rá, a tárgyalóban, az asztalánál, stb. Nincs kínlódás, hogy ki tud neki kölcsön adni megfelelő csatlakozót, töltőt, stb.
Ugyanez megoldható egy szállodában, ahol a vendégtől bejelentkezéskor megkérdezhetik, hogy milyen rendszerű dugaljat kér és máris nincs szükség mindenféle adapterekre és egyebekre, mindent használhat, mintha csak otthon lenne.

IMG_8474 800.jpg

A szállodai gyakorlatban egyébként egy egészen meglepő alkalmazás is kezd teret nyerni, elsősorban a távol-keleti nagy szállodákban, például Szingapúrban. A lakosztályban mindenütt csak sín van felszerelve. A vendég a kulcsa mellé 1-2 dugaljat kap, amit éppen oda pattint be, ahol szüksége van rá, a szobában, a fürdőben. Mire jó ez? Nos arra, hogy nem marad feleslegesen bedugva 3-4 töltő, nem megy stand-by üzemmódban a TV és így tovább. Ez sok kicsi sokra megy alapon nagyon sok megtakarítást jelent. Persze lehet ezt úgy nézni, hogy korlátozzák a vendéget, de úgy is, hogy energiatudatosságra nevel. Mi inkább ezt a jó oldalát nézzük, és azt, hogy ennek eredményeképpen csökken az energiapazarlás.

comm_1.jpg

Végül egy videó a termékről:

 

Összefoglalva: nagyon izgalmas, rugalmas rendszer az EUBIQ, amely egyébként számos elismerést kapott az elmúlt években, egyebek között Red Dot díjat is nyert.
A termékcsalád forgalmazása itthon nemsokára kezdődik, jelenleg a piacfelmérés zajlik. Mi drukkolunk, hogy sikerüljön teret nyernie, hiszen minél nagyobb a potenciális kereslet, annál kedvezőbb lehet az ára, és annál többek számára lehet elérhető.

Köszönjük a teszt lehetőségét a magyarországi forgalmazónak! A tesztelésről további képek és információ a hna design blogon ITT.

Akit komolyabban érdekel a rendszer további információkért az alábbi elérhetőségen érdeklődhet:

Univolt Hungária Kft.

www.elektra.hu

süti beállítások módosítása