Nincs ilyen widget!

Szobornyomtatás

Absztrakt, de leginkább tengeri élőlényekre emlékeztető szobrok fogadták a látogatókat az év elején egy belga régészeti múzeumban. (Szerző: Lukovics-Varga Anita)

P_GNI_D_GH_202_MAR2009 1.jpg 

A belga Nick Ervinck alkotásai nem csupán  új, kortárs esztétikát képviseltek az antik alkotásokkal szemben, hanem új, eljárással, háromdimenziós (3d-s) nyomtatással készültek. Akadnak, akik ezt egyenesen a század legforradalmibb technológiájának tartják.  

LUIZAERC 1.jpg

 P_AGRIEBORZ 1.jpg

APSAADU 1.jpg

ESAVOBOR 2.jpg

ELBEETAD 1.jpg

OKNALEH 1.jpg

A különbség egyszerű: az Ervinck munkái mellett látható, római kori mellszobrokat kőtömbökből faragták és csiszolták, míg a belga alkotó nem a fölös részeket faragja le a szilárd alapanyagról, hanem finom, porszerű matériából hajszálnál is vékonyabb rétegeket halmozott egymásra, amíg föl nem épült belőlük a kívánt térbeli alakzat. (Ragasztó vagy lézer, - illetve elektronsugarak kötik / keményítik meg a finom port. S e folyamat addig ismétlődik a rétegekkel, míg el nem érik a kívánt alakzatot.)

LUIZADO 1.jpg

EGNABO 1.jpg

EITZO 1.jpg

A módszert már titán repülőgép-alkatrészek előállításánál is alkalmazzák, mivel a technológia legkiválóbb előnye, hogy alig pazarol nyersanyagot!

Nick-Ervinck-aan-het-werk-met-zijn-typische-geel-aan-een-van-zijn-kenmerkende-kunstwerken-Foto-Kurt-.jpg

süti beállítások módosítása