Nincs ilyen widget!

No para...

…ez csak egy kis parafa! Igaz, nem szokványos felhasználásban. (Szerző: Lukovics-Varga Anita)

tmp7539.tmp_tcm20-691468.jpg

Mert ugye, a parafával hol is találkozik leggyakrabban az ember?  Ünnepi, vagy éppen hétköznapi alkalmakkor, a boros- meg a pezsgősüveg nyitásakor. Általában igen. Üzenő tábla nézegetésekor már nem mindig. Fal- illetve aljzatburkolat kiválasztásakor. No igen, ott is fel-felbukkan jó néhány variáció a parafa alkalmazására is.

champagne-cork-chairs.jpg

De tudjátok-e, miféle portéka is az a parafa? Törzsnövényének az egyes indiai, középamerikai, ceyloni, nyugatindiai és délamerikai fajokat tartják, de parát több faj is termel. Kereskedelmi használatra elsősorban a paratölgy (Quercus suber) fáját termelik ki. A világ legnagyobb parafatermelője Portugália.

Picture6.jpg

A paratölgy kérgét a fa 25 éves korában hántják le először, majd ezt a folyamatot kilencévente megismétlik. Mintegy 250 éven keresztül adja ez a nemes növény a parafa termékek alapanyagát, a parafát.

industrial-design-tomas-kral.jpg

Az anyag természeténél fogva kiváló tulajdonságokkal rendelkezik. Ebből csak néhány: páraáteresztő, páraelvezető képességű, vízálló és víztaszító, fagyálló, nehezen éghető, nem zsugorodik, nagyon jó hőszigetelő és hangelnyelő képességű, terhelhető, antisztatikus, az élősködők, gombák nem telepszenek meg benne/rajta. Tartós terhelés után is visszanyeri az alakját!

simple-cork-bottle-stopper.jpg

cork-table-design-tomas-kral.jpg

A parafát egy XVII. századi bencés rendi apát, Dom Perignon használta elsőként palackok lezárására. A parafa legnagyobb fogyasztója manapság is a borászat, a márkás borok, pezsgők palackjainak lezárására máig sem találtak ennél alkalmasabb anyagot. Kellően rugalmas, ezért tökéletesen lezárja a palackot, nagy a kémiai ellenálló képessége, ezért nem szennyezi a pezsgőt vagy a bort.

398px-Champagne_uncorking_photographed_with_a_high_speed_air-gap_flash.jpg

A parafa iparszerű feldolgozását a múlt század végén (1892) alapozták meg. A parafa könnyű, rugalmas, jó hang- és hőszigetelő, kémiailag ellenálló anyag. A víz nem járja át, jól tartja a nedvességet. Mechanikai terhelésre rugalmas alakváltozással válaszol, s az ennek során befektetett energia egy része elnyelődik. E sok kedvező tulajdonság a parafa sajátos szerkezetéből következik. Használják padlónak, mennyezeti burkolásra, és tűzállósága miatt legújabban a rakétatechnológiában is!

Házak külső burkolatának is használták már.

Cork-01-640x426.jpg

Concrete-Cork-House-by-Arquitectos-Anonimos-2.jpg

Cork-05-640x426.jpg

Egyéb kedvező tulajdonságai (rugalmasság, hőszigetelés, hangszigetelés, rezgéscsillapítás) a légbuborékszerű sejtecskék rugalmas összekapcsolódásának köszönhetők. A parafa 1 cm³-ében körülbelül 40 millió ilyen sejt van. A burkolóanyagnak használt, hántolt kérget megőrlik. A megőrölt szemcséket a parafában lévő gyanta mindenféle adalékanyag hozzáadása nélkül is rögzíti egymáshoz, de ragasztókkal ez a kötés még jelentősen szilárdítható. Ezenkívül olajban úszó kuplungok lamellájaként használták motorkerékpárokban a hetvenes évekig.

A parafatermelést általában környezetbarát iparágnak nevezik, és nem csak azért, mert a termék könnyen újrafeldolgozható. Spanyolország és Portugália paratölgy erdei (dehesa, illetve montado), amelyek a világ parafadugó szükségletének 80%-át biztosítják, 42 madárfaj és sok pillangófaj létfontosságú élettere.

 Wtree-360.jpg

A Guinness Könyvben szereplő Whistler Tree („Fütyülő fa”), amely nevét a koronájában éneklő madarak tömegéről kapta, 212 éves, és 2000-ig számítások szerint ez az egyetlen fa mintegy egymillió dugót produkált. Olaszországban parafadugó újrahasznosító kampány indult, a begyűjtött dugókból bioépítkezésben, bútorgyártásban hasznosítható újra.

cork-chair-recycle-office-furniture-577x489.jpg

Forrás: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7,

süti beállítások módosítása