Nincs ilyen widget!

Képzelet Szárnyain kiállítás - Szűr-Szabó Edit

A minap meghívót kaptam Szűr-Szabó Edit designer "Képzelet Szárnyain" című ólmozott üvegképek és mozaik mobilia kiállítására. A Képzelet Szárnyain című műhöz Dudás Zsuzsanna és Tribikné Deák Anna lakberendezők álmodtak enteriőrt, Antonio Tudisco, a LineAntika Kft. ügyvezetőjének bútoraival. A kiállítást Antalné Tari Zsuzsanna építész nyitotta meg, az Antari Építészmérnöki Kft-től. A megnyitó után Rubin Eszter interior & gastro designer A Képzelet Szárnyain című képhez tervezett tortája került megkóstolásra. A kiállítás április 10-éig tekinthető meg Törökbálinton, A Munkácsy Mihály Művelődési Házban. A bejegyzésben egy rövid interjút is olvashattok, melyet Szűr-Szabó Edit művésznővel készítettem.

_MZ01242.png

- Mitől különlegesek a mozaik mobiliáid és ólmozott üvegképeid?
- Mind a mozaik mobiliáknak, mind az ólmozott üvegképeknek közös a gondolatisága: a fogyasztói társadalom számára készített iparművészeti objektek. Szerkesztésük és kivitelezésük minden tekintetben eltér a hagyományos megoldásoktól. Az ólmozott üvegképek horizontális-vertikális megoldása helyett ezek a művek organikus szerkesztésűek, melyek úgy jönnek létre, hogy a képeket pont ott fejezem be, ahol a mondandójuk véget ér. Számomra így szabályos.
A formarendet tekintve ez igaz a mobiliákra is. Wedi építőipari lemezre dolgozom, mely lehetővé teszi a kül-és beltéri használatot és a mobilitást. A SICIS Neoglass mozaikjait is azért szeretem, mert virág-ovális, kerek formátumúak, és ragyogóan szép térközöket lehet a mozaikok között fugázással létrehozni.

- Mit jelent maga a mozaik mobilia kifejezés?
- A mozaik mobiliák - backstage (háttér) mobiliáknak is hívom őket - a segédanyagokat olyan mennyiségben és látványképben mutatják be, mint még soha az eddigi korokban. Talán, ha a műfajomat meg kellene határozni:
Szociodesign/Backstagedesign/Servicedesign. A soha nem látottnak, a háttérnek a megmutatása, mert ők viszik a jéghegy csúcsát.

- Honnan meríted a témákat?
- Az ólmozott üvegképeknél a témaválasztás - mint például az autó képben való megjelenítése - abból indult ki, hogy véleményem szerint korunk új, mozgó katedrálisai az autók, miért is ne kerülnének az ólmozott üvegképek témájául a felnik, a hűtőrácsok?
A kiállítás egyik darabja a 2004-es Westend City kiállításán szerepelt, akkor fejlesztette a Volvo a kifejezetten nőknek szánt autóját, ezért medence csont alakú a képem, az alsó részen látható kereszt itt a nőnem jele. A néhány benne levő színes négyzetes üveg a katedrális rózsaablak fényét hozz vissza, itt is megjelenik a backstage arány. Ez az arány a legmélyebb tudatomban van, ahogy most elemeztem, jöttem rá.
A kisgyerekkorom előre-felfelé néző portréja, egyben a kiállítás egyik fő darabja az előre-felfelé néző ember képe. Most csak asztrológiai képpel tudom ábrázolni. A nyilas, a hal jelképe és az oroszláné: mindhárom felfelé néz, csak más céllal.

- Mennyire elterjedtek ezek a különleges technikával készülő képek?
- Én terjesztem őket. Mindkettő saját elgondolás, de bízom benne, hogy 50-100 év múlva már meghatározása és rangja lesz a design történetében.

- Kiknek szólnak munkáid?
- A harmónia és a gyökerekből táplálkozó design tárgyak kedvelőinek szólnak. Az újdonságokat, melyeket a tárgyakba viszek, mind az újszerűség, mind a világ más nézőpontjait is figyelembe vivő gondolatok tárgyakon keresztüli megmutatása jellemzi, melyben az anyag a gondolat kifejezésének eszköze.

- Milyen egyéb újításokon dolgozol?
- Tárgyaimat ezentúl lakberendezőkkel együttműködve állítom ki. Ennek első bemutatkozása a Képzelet Szárnyain című enteriőr, a Munkácsy Művelődési Házban.

- Hol láthatjuk legközelebb munkáidat?
- 2012 májusában a MaxCity-ben. 2012-ben egy pécsi kiállítást is tervezek Hommage á Zsolnay címmel, természetesen lakberendező együttműködésével. Ebédlő enteriőr a terv. 2013-ban pedig készülök imádott budapesti belvárosomnak megmutatására tárgyakon keresztül. A címe: SÉTA. Tervezett időpontja november.

_MZ01258.png

_MZ01198.png

_MZ01183.png

_MZ01201.png

_MZ01171.png

_MZ01157.png

_MZ01159.png

IMAG3747.png

_MZ01131.png

Képek forrása

süti beállítások módosítása