Nincs ilyen widget!

Színek: a fekete

A feketét sokan nem szeretik, sőt kimondottan félnek tőle, pláne, ha egy lakberendező ilyet javasol: legyen fekete a fal. Szó se róla, kell hozzá némi vagányság, no és persze az, hogy elvonatkoztassunk a feketének a gyásszal összefonódó jelentésétől. Épp ezért most arra vállalkozom, hogy meggyőzzelek Benneteket, a fekete falakkal milyen különleges enteriőröket alkothattok.

Szemünk feketének érzékeli azt a felületet, amely egyáltalán nem, vagy környezetéhez képest csak nagyon gyengén sugároz a fény látható spektrumában. Fekete fény nem létezik, de fekete festék igen: az, amelyik mindenféle színű fényt elnyel. A fekete a mértékletesség, az elegancia, a gazdagság és luxus színe, ugyanakkor a gyász és a halál színe is. Fekete a szmoking, az elegáns autók színe, és feketébe öltözünk, ha gyászolunk valakit. A titok és az ismeretlen is a feketéhez köthető, gondoljunk csak a fekete piacra vagy a fekete mágiára.

A fekete a lakberendezésben elfogadott, sőt mostanában nagyon divatos is a bútorok esetében, nem is beszélve a TV készülékekről. Fekete szék, fekete asztal, fekete konyhapult, fekete konzolasztal vagy fekete komód stb. - teljesen hétköznapi, nem? A nagyobb felületekkel, mint a padló vagy a fal viszont már vigyázni kell. Padló esetében bele kell kalkulálni, hogy a feketén minden meglátszik, fal esetében viszont lehetünk bátrabbak, csupán arra kell figyelni, hogy a feketére festett fal nagyon hangsúlyos lesz. Ha pedig éreztek magatokban egy kis művészi hajlamot vagy netán gyermeki lelketek szeret falra firkálni, fessetek le egy falat táblafestékkel, ez például a konyhában és a gyerekszobákban is tuti siker. Érdemes a fekete komorságát élénk színekkel feldobni, erre is láthattok példákat az alábbi képeken. Ti bevállalnátok?

Képek forrása: itt

süti beállítások módosítása