Nincs ilyen widget!

Egy liter fény

 

Ti sem asszociáltok egyből egy üres ásványvizes palackról egy világító izzóra, igaz? Mert én sem. Persze egyből beindul a fantáziám, hogyan lehetne üres PET palackokból lámpát, azaz lámpabúrát készíteni, de arra álmomban sem gondoltam, hogy maga a palack is lehetne az izzó. És lássatok csodát, most ez következik.

Az Isang Litrong Liwanag, az Egy liter fény világítási projekt átalakítja a szegénységben és sötétségben élő emberek életét a Fülöp-szigeteken. A kidobásra ítélt műanyag ásványvizes és üdítős palackok világító szolár izzókká válnak, és fényt visznek a filippínók sötét otthonaiba. Ez a kisfilm is bizonyítja, hogy az innovatív design meg tudja változtatni az emberek életet.

A projektre létrehozott MyShelter Alapítványt Illiac Diaz alapította. Célja, hogy 2012-ig egymillió otthonba jusson fény a Fülöp-szigeteken. A  MIT (Massachusetts Institute of Technology) Egyetem diákjaival közösen kidolgozott ötlet pofonegyszerű: a műanyag flakonokat fehérítővel és tisztított vízzel töltik fel, amelyek segítségével képesek fényt csempészni olyan otthonokba, ahová egyébként nem jut el a természetes fény. És hogyan? A megtöltött palackokat egyszerűen félig besüllyesztik a hullámlemez tetőbe, aztán a munka során keletkező réseket leszigetelik, hogy megakadályozzák a beázást. A palackok pedig a normális élethez nélkülözhetetlen napfénnyel töltik meg a sötét otthonokat. Ennél olcsóbb, egyszerűbb és nagyszerűbb megoldás nem létezik. Mit gondoltok?

Forrás

 

 

süti beállítások módosítása