Nincs ilyen widget!

Újra Design Hét Budapest!

Idén nyolcadik alkalommal kerül sor a Design Hét Budapest fesztiválra. A hazai és a nemzetközi design szakma és a nagyközönség körében egyaránt nagy népszerűségnek örvendő programsorozat 2011. szeptember 30. és október 9. között zajlik a főváros egész területén.

A Magyar Formatervezési Tanács védnökségével, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala támogatásával, a Magyar Formatervezési Tanács és a Design Terminál közös szervezésében megrendezett design fesztivál idei témája COULEUR LOCALE, azaz helyi szín, helyi árnyalat.

Az eredetileg a francia romantikához köthető művészeti szakkifejezés a Design Hét Budapest szlogenjeként az ország kulturális DNSére, vagyis vizuális kultúránk egyedi vonásaira, designértékeinkre utal. Olyan helyi árnyalatokra és színekre, amelyek sajátos közép-európai helyzetünkből és létünkből következnek.

Számos designer szerint a kulturális és földrajzi háttér, a történelem, a lokális színek és a hagyomány azok az inspirációs források, amelyek alkotói tevékenységüket hitelesítik. Vizuális és tárgyi kultúránk csak ránk jellemző egyedisége a társnemzetekkel folytatott párbeszéd során körvonalazódhat, idegen kultúrák alapos ismeretén keresztül tudjuk megfogalmazni sajátszerűségeinket, egyedi értékeinket. A Design Hét Budapest fesztivál ezt a nemzetközi párbeszédet segíti. Miközben összegyűjti és felmutatja a hazai design értékeit, nemzetközi kontextusba is helyezi őket, hogy Magyarországot végre felrajzolhassa a világ designtérképére.

Díszvendégünk, a soros EU elnök Lengyelország a kortárs lengyel design legjavával színesíti az idei programsor kínálatát. Ékszer- és textiltervezők kiállítása, valamint szakmai előadások mellett, az Iparművészeti Múzeum KreatIMM vásárán lengyel alkotók is részt vesznek. A lengyel jelenlét kiemelkedő eleme a 18 lengyel designer és designer csoport munkáiból válogató “UNPOLISHED – fiatal lengyel design” kiállítás.

A Design Hét Budapest hagyományosan kiemelt programja a Magyar Formatervezési Díj pályázat díjazottainak, valamint legjobb pályázóinak munkáiból összeállított kiállítás és ünnepélyes díjátadó, ami idén harmadik alkalommal egészül ki a Design Management Díj pályázat eredményhirdetésével.

Minden évben kiemelt érdeklődés övezi a sztárdesigner látogatását. A Design Hét Budapest fesztivál idén az osztrák Walking-Chair Design Studiot hívta meg a rendezvénysorozat sztárvendégeként. Karl Emilio Pircher és Fidel Peugeot, a stúdió alapítói, 2011. október 7-én 11 órakor tartanak előadást a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem auditóriumában. (Az angol nyelvű előadás nyitott, a részvétel ingyenes.) A korábbi években már hazánkban üdvözölhettük Marcel Wanders holland, Harri Koskinen finn, Paola Navone olasz és a Design Hét kibővítéseként idén februárban vendégül látott Karim Rashid egyiptomi-amerikai designert.

Hasonlóan állandó elem a fesztiválnyitó kiállítás, ami az idei témának megfelelően Couleur Locale címmel kerül megrendezésre a Design Terminál Erzsébet téri épületében. A tárlat különböző európai országok legjelentősebb design szakemberei által választott, az adott nemzet kortárs design kultúráját legplasztikusabban megtestesítő tárgyakat vonultat fel.

A harmadik alkalommal megrendezett Nyitott Stúdiók ismét új szereplőkkel valósul meg, a szakma legkülönbözőbb területeit képviselő, 14 designműhelybe látogathatnak el az érdeklődők. A Design Hét workshopjain a korábbi évek fesztiválzászlói kapnak új életet, a gyerekeknek szóló foglalkozásokon pedig akár az egész család kipróbálhatja a kreativitását. A hazai designtörténet rajongói a hétvégi túraprogramok keretében idén Budapest belvárosának kovácsolt- és öntöttvas, illetve történeti és kortárs üvegremekeivel, valamint az óbudai lakóteleppel és a késő szecessziós Schiffer villával képzett túravezetők segítségével ismerkedhetnek meg. Természetesen nincs Design Hét Budapest kedvezményes vásárlási akció nélkül sem – 2011-ben 72 üzlet, bemutatóterem és designműhely várja a vevőket a fesztivál 10 napja alatt 20%-os kedvezménnyel. Az idei program egyik újdonsága a szintén saját szervezésben megrendezésre kerülő Design Hét Gasztro, aminek keretében Budapest néhány különleges, kézműves gasztronómiai vállalkozása kizárólag a design fesztiválra készített ínyencséggel várja a hazánkban még újdonságnak számító food design elkötelezett híveit.

A részletes program elérhető a kétnyelvű Design Hét Budapest programfüzetben, illetve a http://designhet.hu honlapon.

Forrás: Sajtóközlemény

 

süti beállítások módosítása