Nincs ilyen widget!

Élőház, Ökoház, Ökoláz…

Sokak vágyálma egy olyan ház, ami távol a város zajától, kellemes környezetben található, ahol a kényelemhez szükséges elemek harmonikusan egybeolvadnak a természettel.

Addig azonban, amíg a nyugat-európai építőipari kiállításokon a vályogépítészet az óriási érdeklődésre való tekintettel már évek óta önálló szegmensként van jelen, a vályog, a nád és a szalma reneszánsza az építészetben nálunk még nem erősödött meg. Magyarországon ugyanis lassan növekszik azok tábora, akik előnyben részesítik a természetközeli megoldásokból merítő építészetet, ma még a vályog- vagy földépítészetet sokan elavultnak tartják, sőt egyenesen a szegénységhez kötik.

Térségünkben az ökoházak kivitelezése meglehetősen gyermeteg cipőben jár, habár az utóbbi időben mi is sokat tanultunk nyugati szomszédainktól. Az ökoházak lényege kizárólag természetes alapanyagok felhasználása, ház és környezet kölcsönhatása, valamint az alacsony energiafelhasználás. Ökolázról ugyan még távolról sem beszélhetünk, a folyamatok azonban egyértelműen pozitív irányba mutatnak, hiszen lassan, de biztosan kezdenek ismét divatossá válni a vályogházak és a füves háztetők.

Madártávlatból például egy füves háztetős magánház, egy zöld domboldalhoz hasonlít. Az ilyen jellegű ökoházak a megjelenésükkel tökéletesen illeszkednek a környezetbe, a házak építése a természet és az építkezés kölcsönhatásán, a takarékosságon és a gazdaságosságon alapszanak. A házak alapanyaga tulajdonképpen a vályogtégla korszerű, modern változata, stabilizált, préselt földtéglából. A vályognak van néhány pozitívuma: száraz időben például visszapárologtatja a vízgőzt, míg nedves időben felereszti azt, ezáltal pedig szabályozni tudja a ház páratartalmát.

A tető szigetelése sem mindennapi, a hozzá szükséges vastagságot fűtető kialakításával érik el. Az ablakok üvegezését ajánlott három rétegű üvegezéssel elérni, mivel a szakértők szerint ez sokkal jobb a hőszigetelt üvegnél. További pozitívuma, hogy a napfény hozzávetőleg kétharmadát beengedi, és a hőt bent is tartja. Képes akkora hőmennyiség elraktározásához, ami a fűtésre felhasznált energiát akár kétharmadára is csökkentheti.

A nyári időszakban pedig, természetes rolókkal védhetjük a házat a felmelegedéstől. A szellőztetést szintén természetes, gravitációs légcserével oldhatjuk meg. Ez azt jelenti, hogy a természet erejét használjuk fel a légcsere megvalósításához. Egyetlen hátránya – ami persze valójában nem is az -, hogy egy ökoház kialakítása meglehetősen nagy pénzbefektetést igényel, de a végeredményt látva mindenképpen megéri.

A P R O P Ó!!!

A Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület által, egy Európai Unió által támogatott pályázatnak köszönhetően most ingyenesen látogatható - közvetlen környezetemben -, az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület Ökotechnikai Bemutatóháza, ahol az érdeklődők többek között az esővízgyűjtés és hasznosítás, a nap- és légkollektoros rendszerek, a szélgenerátor, valamint a passzív napenergia hasznosításának rejtelmeivel ismerkedhetnek meg.

A tanulmányutak választható időpontjai: június 16., június 17.

Jelentkezni a Csalán Egyesület email címén lehet: csalan@csalan.hu

via: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11

süti beállítások módosítása