Nincs ilyen widget!

Színek: sárga

A mai bejegyzésben a sárga színnel foglalkozunk. Pontosabban a sárga szín használatával a lakberendezésben.
De csak egy kicsit. Hiszen nem akarjuk lelőni az összes poént, ami a sárga színben rejtőzik, pl. a narancsot vagy az aranysárgát...

Hogy úgy általában milyen élettani hatásai vannak?
Ha receptre lehetne felírni, megtenném, de okos doktorként csak egy keveset.
Hogy miért? Remélem a poszt végére kiderül.

Bár a napsütés, a vidámság, a derű, a életöröm, az áradó élet-energia kapcsolható hozzá, ugyanakkor túlzott használata gyermeteg, zavaró, megbízhatatlan, közönséges és beteges.

Én most két részre bontanám az adott térben alkalmazhatóságát: nagyobb felületeken, úm. fal- vagy padlószínként illetve kisebb mértékben, csak a kiegészítők szintjén.

Sárga falak: a pasztellesebb árnyalatai az ún. mediterrán stílus egyik alapszínének tekinthető.
Jól elkapott árnyalata erősen megnöveli a térérzetet, ezért fényszegény helységekben ideális.

Barátságos, napfényes, derűs hangulatot hoz, ami a borús napokon hálája meg igazán a használatát.

De vigyázat! Amennyire élénk, annyira erőszakossá, instabillá is válhat, ezért ha stabilitást, megbízhatóságot, biztonságot akarsz sugallani, inkább válassz másik színt.
A sűrűn áradó csőrike-sárga könnyen túlharsoghat minden más színt, túlságosan tompa, "szürkés" árnyalatai borús érzetet hoznak magukkal, és ellenszenvessé, elhanyagolttá, betegessé tehetik szobáinkat.
(Nem tudom mennyire urbánus legenda, de állítólag gyerekszobában nem szabad használni, mert sokat sír benne a kisbaba.)

A sárga szín használatát a magam részéről leginkább a kiegészítők területén javaslom, így válik igazán stimulálóvá, így lesz egy vicces, vidám folt az enteriőrben, egy rejtett poén, egy összekacsintás.
Pl. egy szép festménnyel, egy lámpával vagy díszpárnával becsempészett sárga hozza a tőle elvárt spontaneitást, életörömöt, frissességet.

Utolsó mondatként: ne feledkezzünk meg a begyújott kandallók sárgájáról sem, de ez egy másik történet, amit majd máskor mesélek el :)

Fotók innen, innen, innen, innen, innen.

süti beállítások módosítása