Nincs ilyen widget!

Porszívó a tengerből

Nemzetközi vándorkiállításának magyarországi állomásához érkezett az a két Electrolux porszívó, amely a Balti- és a Földközi-tengerből összegyűjtött műanyag hulladékból készült. A két környezetbarát modellt május 2. és május 12. között lehet megnézni Budapesten, a Sugár Üzletközpontban. Megtaláljátok a földszinten, a mozgólépcső előtt és a márkaboltban.

A Porszívók a tengerből elnevezésű, nemzetközi műanyag hulladékgyűjtési kampányt 2010. júliusában indította az Electrolux azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a műanyagszennyezés problémájára és az újrahasznosítható műanyag hiányára. Az óceánokban aggasztó méreteket ölt a műanyag szennyezés, tele vannak műanyaghulladékkal, míg a szárazföldön hiány van a környezetbarát porszívók gyártásához szükséges újrahasznosított műanyagból. A műanyag számos jó tulajdonsággal rendelkezik, ha viszont rossz helyre kerül, akkor problémát okoz.

Műanyag hulladékszigetek

Napjainkban, a műanyag hulladékok világszerte óriási fenyegetést jelentenek a sebezhető tengeri élőhelyeken. A Csendes-óceánba sodródott és felgyülemlett műanyag szemét egy hatalmas műanyag örvényt alkot. A hulladékok a tengerpartról, a folyótorkolatokból vagy hajókról kerültek a tengerbe és az áramlatok révén kialakult egy óriási örvénylő szemétfolt Hawaii és az Egyesült Államok szárazföldi része között, amely egyes tudósok becslése szerint kétszer nagyobb Texas állam területénél. A csendes-óceáni műanyag folt nem az egyetlen tengeri szeméttelep. Majd minden óceánban van egy műanyag hulladékból álló örvénylő gyűrű.

Az Electrolux munkatársai és helyi önkéntesek a Csendes- és az Indiai-óceánból, a Földközi-, a Balti-, valamint az Északi-tengerből és azok partjairól gyűjtöttek össze műanyag hulladékot, amelyet megtisztítottak, feldolgoztak, majd az Electrolux design központjába szállítottak. Itt készültek el a környezetbarát porszívók, amelyek külső jegyeiben arra az óceánra vagy tengerre utalnak, ahonnan az alapanyagul szolgáló műanyag származik. Az összegyűjtött műanyag hulladék felhasználásával öt különböző porszívót készített az Electrolux, amelyek közül kettő, a Földközi-tengeri és a Balti-tengeri modell Magyarországon is látható jelenleg.

A Földközi-tengeri modell

A Földközi-tengerből származó műanyaghulladék nagy része a strandokon eldobott és onnan a tengerbe sodródott műanyagokból, PET-palackokból, élelmiszertároló- és italos dobozokból, strandjátékokból áll. A Marseille-ből származó műanyagokat szív alakú darabokra vágták, majd azokat egy újrahasznosított műanyagból készült vékony vázhoz rögzítették, és forró levegő segítségével a porszívó formájára alakították.

A Balti-tengeri modell

A Svédországból, Lengyelországból és Lettországból származó műanyagot a tengerpartról gyűjtötték be. A porszívót műanyag palackoktól kezdve a strandpapucson át egészen a kupakokig és csomagolóanyagokig sokféle tárgy borítja, melyet az említett három országban, önkéntesek gyűjtöttek össze. A műanyag darabokat – a másik modellhez hasonlóan – egy újrahasznosított műanyagból készült vékony vázhoz rögzítették, majd forró levegő segítségével, a porszívó formájára alakították.

Forrás: itt

süti beállítások módosítása