Nincs ilyen widget!

Az orrunknál fogva – Zólyomi Zsolt az enteriőrillatosításról (Part 3)

Az enteriőrillatosításról szóló sorozatunk befejező részében megtudjuk, hogyan kapcsolódhat az illatérzékelés az enteriőrtervezéshez, miből áll össze az illatkompozíció, és azt is, hogy az illatosítás mely formáit érdemes választanunk!

Zsolt azt meséli, hogy vannak emberek, akik nagyon könnyen asszociálnak egy-egy illatról színekre, hangulatokra, különösen igaz ez művészemberek esetén. Ő is így van ezzel. Mivel az illatok az enteriőr teljes kompozíciójába kell, hogy beleilleszkedjenek, az illat megtervezésénél jó, ha annak színeit is figyelembe vesszük. A két érzékelés szorosan összekapcsolódik, a kontraszt érzékelhető, ha oda nem illő elem kerül a kompozícióba.

„Ha valaki felkér, hogy készítsek egy illatot az otthonába, netán éttermébe, tárgyalótermébe, vagy akár csak egy kiállítás idejére is, minden alkalommal végigjárom az enteriőrt a legapróbb részletekig, és bemegyek a legeldugottabb helyekre is. Az ott lévő bútorokat, kárpitokat, szőnyegeket mind bele kell kombinálni az összhatásba. Az otthonunkban is lehetnek nagyon domináns anyagok, amelyeknek önmagában is karakteres illatuk van – ilyen a bőr, a gyapjú, a régi fabútor és a méhviasz, amivel ezeket esetleg ápolják. Gondoljunk egy régi zongorára, csodaszép illata van. A nyers fa illata is erőteljes, bár én azt kevésbé szeretem."

 

A legerősebben mégis azok az egyszerű dolgok befolyásolják az otthon alapillatát, amikre kevésbé gondolnánk: ezek a tisztító- és tisztálkodószereink. Nagyobb volumenű enteriőrök illatosítása esetén sokan elkövetik azt a hibát, hogy a mellék- vagy kiszolgáló egységekkel nem számolnak, pedig az ott lévő sokféle termék általában nincs összehagolva, és zavarossá teszi az összhatást.

Az illatosítás módjára Zsolt a minőségi, professzionális termékeket ajánlja. A sokféle megoldás közül a két legegyszerűbb a szobaillatosító spray, ami a klasszikus formától messze más szakmai színvonalat képvisel. A másik kategória az illatgyertyák, melyek ebben a minőségben 50-60 órát bírnak, de az első beavató másfél-kétórás égetés után naponta mindössze 20 perces használat elegendő kisebb terek egész napi illatosításához. Az üvegből fapálcikákkal kivezetett illatanyagok vagy a klasszikus potpourrik mutatósak ugyan, de a minőségi illatgyertyákhoz képest jóval kisebb a hatásfokuk. A kanóccal égethető vagy az alulról hevített illatos olajokat azért nem javasolt használni, mert az igazán szép összetevőknek nem tesz jót a hevítés. A piacon vannak olyan gépek, amelybe kisméretű golyók formályában adagolható az illatmennyiség, és ezt a szerkezet – egy speciális eljárással – hő hatása nélkül porlasztja el. A legprofesszionálisabb párologtató berendezéseket elsősorban üzletek, rendezvények illatosítására használják.

„Nagyon szép játékokat, hangulatokat lehet elérni az illatokkal” – mondja Zsolt, amikor arról faggatom, miért jó, ha az otthonunkban erre is igényesek vagyunk. „Külföldön ennek már nagy divatja van, Magyarországon még kevésbé van jelen a mindennapi használatban. Pedig a magas színvonalú professzionális termékek nem járnak feltétlenül magas költségekkel, ár-érték arányuk kiváló, és egy kis luxust csempésznek a mindennapjainkba.”

Közép-Európa egyetlen parfümőre szabadúszó. Sokfelé jár a világban, különböző projekteken dolgozik egyszerre. „Nem vonz, hogy egy multinacionális cégnél dolgozzak, és futószalagon megalkossam az évi háromszáz új illat egyikét. Oda megyek, ahová hívnak, így sokszor fárasztóbb, de egyben izgalmasabb, mozgalmasabb, szebb az életem.”

A sorozat korábbi részei:

Az orrunknál fogva (Part 1)

Az orrunknál fogva (Part 2)

A képek illusztrációk: Forrás 1, Forrás 2, Forrás 3.

süti beállítások módosítása