Nincs ilyen widget!

Az orrunknál fogva – Zólyomi Zsolt az enteriőrillatosításról (Part 2)

Ismeritek azokat az illatosításhoz kapcsolódó trükköket, amivel eladhatóbbá válik egy lakás? Vagy hogy milyen illatok illenek a lakás különböző helyiségeihez? Tartsatok velünk egy virtuális túrára, ahol a parfümőr bevezet minket az enteriőrillatosítás világába!

 

Arra keresem a választ, milyen illatokat tudunk párosítani a lakás egyes pontjaihoz, funkcióihoz. Vajon vannak tipikusan otthonos illatok? Egyre gondolunk. A gőzőlgő kávé és a frissen sült pékáru illata mindannyiunkban az otthonosság érzetét kelti. A cégek nem véletlenül használják ezeket az üzletek bejáratainál, így csábítanak beljebb. Ha lakásunkat készülünk eladni, az érdeklődők megérkezése előtt teremtsünk ilyen illatokat! Ugyanígy az ünnepekhez köthető illatoktól is melegség jár át minket: aki szereti a forraltboros, mézes, narancshéjas, szegfűszeges aromát, bátran használja a karácsonyi időszaktól függetlenül is!

„A nappaliban békés, családi hangulatot szeretünk teremteni – tehát a nyugtató, mediterrán illatvilágú, gyümölcsös ambience-ok visznek ehhez a legközelebb. A nyaralásra emlékeztető, naptejes illatokkal is egy békés, otthonos irányba mehetünk el. Ez az illat egyébként megfelel az ún. private banking üzletág illatosítására is: megbízhatóságot, nagyvonalúságot kölcsönöz az enteriőrnek. A hársfás-levegős illatok – mint amilyet a párizsi Magyar Kulturális Intézetnek alkottam nemrég – arra is képesek, hogy „fényt vigyenek” a sötét terekbe.

A dolgozószobában inkább az élénkító, frissítő illatok hasznosak, ilyenek például a citrusillatok vagy a borsmenta. Nagyon szeretem a nádrusolaj tartalmú gyertyákat és illatosítókat, ennek a régi ajurvédikus használatú szernek nagyon érdekes a hatása: úgy nyugtatja le az elmét, hogy közben nem álmosít el, kitisztítja, felfrissíti a gondolkodást. Fontos döntések előtt vagy összetett élethelyzetekben segít átlátni a dolgokat.

 A konyha illatait jellemzően inkább más terekbe csempésszük át: az ún. gourmand illatokat használjuk az enteriőr-illatosításban. Legyen az egy vaníliasodó, egy aszaltszilva, egy curry-szósz, egy szedres-ananászos gyümölcskoktél illatát behozó ambience, vagy egy melegebb citruskompozíció fűszeres mandarinnal – ezekkel nem tévedhetünk nagyot.

A hálószoba érzéki világát az ámbrás illatokkal tudjuk megteremteni. Ha nyugodtan akarok aludni, egy csepp magyar levendulát csepegtetek a párnámra.

 A fürdőben, toalettben, gardróbokban általában a kellemetlen szagok megszüntetése a cél. Erre a levendula-zsáktól kezdve a modern készülékekig számos megoldás létezik, mégsincs olyan, ami tökéletes megoldást adna. Ennek oka az, hogy csak elfedni tudjuk a szagokat, teljesen semlegesíteni nem lehet, legfeljebb egy erősebb illattal felülbírálni.

 Én a legtöbbször egy nagyon szép, igazi narancsvirág-kivonatot használok erre a célra.”

A lakást körbejárva még elmeséli, hogy minden otthon illatában a lakásban élők természetes illata is benne van. „Egyszer sok év után meglátogatott a szüleimnél az egykori barátnőm. Meglepődve mondta, hogy ezt a lakást is milyen jellegzetes zólyomi-illat járja át. Nem a parfümömre gondolt, a munkám miatt ugyanis semmit nem használok.”

folyt.köv.

A cikk-sorozat korábbi részei:

Az orrunknál fogva - Zólyomi Zsolt az enteriőrillatosításról (Part 1)

(A képek illusztrációk.) Forrás 1, Forrás 2, Forrás 3

süti beállítások módosítása