Nincs ilyen widget!

Arcimboldo – egy korai kreatív

A különleges festő több mint 300 műve látható újra Milánóban a Királyi Palotában visszaidézve a város XVI. századi atmoszféráját. Alkotásaihoz most más korabeli művészek rajzait, kézműves tárgyakat is kiállítottak többek között Leonardo da Vinci rajzait is. 

Talán kevesen tudják, hogy Arcimboldo nem csak festő volt. Udvari ünnepségek jelmezeit, színpadi díszleteket is tervezett, valamint egy bizonyos Biagio atyával közösen a milánói dóm üvegablakait is. Mindezeket láthatja az, aki február 10. és május 22. között ellátogat a kiállításra.

A művész a maga korában olyannyira sikeres volt, hogy 1562-ben a bécsi, majd később a prágai udvarba hívták. Halála után mégis elfeledték egészen a XX. század elejéig, mikor is a szürrealizmus megjelenésével új fénytörésbe kerültek képei és vált nem csak számtalan mai festő számára kiapadhatlan inspirációvá, de a  széles közönség számára is ismertté. A kiállítás célja, hogy elmesélje mi lehetett az eredete ennek a kivételes alkotóképességnek és feltárjon egy keveset abból a rejtélyből mely mind ezidáig felfedetlen maradt.

Forrás, képek

süti beállítások módosítása