Nincs ilyen widget!

Olcsó dizájn műanyagból: SZÉKEK

Melyik a világ leghíresebb széke? A névtelen, könnyű, vízálló, rakásolható, könnyen tisztítható,  műanyag (poliproplién) terasz szék. Nem véletlenül, hiszen a felsorolt, csupa jó tulajdonságon túl, van egy verhetetlen előnye: az ára, amely 1600 Ft körül mozog, attól függően, hol vesszük.

A nálunk gyakran Fleur széken emlegetett darabnak persze vannak hátulütői is, például a szegényes szín és formaválaszték. Kevésbé finoman fogalmazva, nincs más baja, mint, hogy ronda... Szerencsére nem minden műanyagszékre igaz ez a megállapítás, érdemes kicsit körülnézni  a piacon.Az első teljes egészében műanyag széket, a Selenet,  amely öt darabból áll - négy láb és egy ülőrész háttámlával -  Joe Colombo tervezte 1965-ben.  Ezzel egy időben egy másik híres tervező, a dán Verner Panton is kísérletezett egy nem lábakon álló, hanem konzolos szerkezetű (akrilát-sztirol-akrilnitril) széken, a híres S-en, amelynek gyártása csak a fröccsöntéses technológia kifejlesztésével, a hetvenes években kezdődhetett meg.

Személy szerint miért vagyok a műanyag székek nagy rajongója? Mert dizájn fanatikus vagyok, és lakberendezőként tisztában vagyok vele, hogy a gyakran szűkösre szabott költségvetésből esélyem nem lenne a fa, bőr, vagy textil klasszikusokat, esetleg dizájnújdonságokat betervezni.  Köszönhetően a híres, technológiai újdonságokra nyitott terméktervezőknek, egyes, mára ikonikussá vált darabok a nagyközönség számára is elérhetővé váltak.  Mindenkinek, aki szeretne némi pompát, előkelőséget vinni az amúgy olcsóbb berendezésébe, azt javaslom, szerezzen be egyet-kettőt ezekből a jellemzően 30 és 80 ezer forint között mozgó darabokból.Bár egyedivé nem varázsolja lakásunkat az Ikea két alábbi széke, kispénzűek otthonába igazán ízléses és dizájntudatos választások.

süti beállítások módosítása