Nincs ilyen widget!

Az orrunknál fogva – Zólyomi Zsolt az enteriőrillatosításról (Part 1)

A minket körülvevő illatok sokszor észrevétlenül, de nagy hatással vannak ránk, előfordul, hogy olyankor is az orrunknál fogva vezetnek minket, amikor azt nem is gondolnánk.

 Öntudatlanul befolyásolják érzelmeinket, hangulatunkat, egészségi állapotunkat. Régi emlékeket hívnak elő: egy ismerős illat szárnyán visszarepülhetünk az időben és egy pillanatra újra felszippanthatjuk egy utazás, egy találkozás, a régi otthonunk, vagy épp a gyerekkorunk emlékmorzsáit.

Zólyomi Zsolt parfümőr, parfümszakértő. Ebben a régi kézműves művészeti ágban a világon mindössze ezer-ezerötszáz ember dolgozik, a munkájuk nyomán pedig szebbnél szebb illatok születnek. Míg egy átlagember 4-5 illat után már nem érzékeli jól a köztük lévő különbséget, addig Zsolt mintegy száz illat felismerésére, elemzésére képes. Nem csoda, hogy amikor arról kérdezem, milyen illatemlékei vannak a gyerekkoráról, nehezen tud egyet-egyet kiragadni. Az egész élete illatokból áll.

„A szakmámból kifolyólag az összes, illatokban megfogalmazott emlékemet könnyen felidézem. Az életem egy illatkavalkád, a gyerekkorom is az volt. A nagymamámék egy régi, százéves homokkő házban laktak. A málló vakolat, a ház kertjének, gangjának, udvarának illatát a mai napig érzem. Tízévesen Észak-Afrikában éltem a Földközi-tenger legtisztább partszakaszán, nagyon szerettem a tenger illatát, levegőjét, hangulatát. Rengeteget utazom, de mindig meglep, hogy kicsivel távolabb a megszokott környezettől mennyire más és más illatkomplexum létezik. Szinte fulladozva kezdek el élni benne, de közben nagyon izgalmas illatvilágokra bukkanok. Ezek mind, az összes élményemmel együtt inspirálóan hatnak abban a kreatív folyamatban, amiben részt veszek: az alapanyagok, összetevők kiválasztásától kezdve az új illatkompozíció megalkotásáig.”

Az 1970-ben született fiatalember az egyetlen magyar parfümőrként végezte el a Jean-Paul Guerlain által alapított versailles-i ISIPCA Fragrance Academy parfümkészítő mesterkurzusát, ahol évente mindössze 10-12 ember nyer bebocsátást a világ összes országából. Különleges képessége, fantáziája, tudása és maximalizmusa együttesen juttatta el a szakma legrangosabb iskolájába. A képzés végén kapott feladata egy ambience, azaz egy enteriőr illatának megalkotása volt.

Mindenkinek van egy vagy több saját parfüme, amit naponta használ, esetleg az alkalomhoz, hangulatához illően váltogatja is. Míg a nagy cégek termékeladási statisztikáit növelő illatmarketing iparág virágzik, addig az otthonuk illatosítására kevesen gondolnak, vagy csak a kiszolgáló egységek szagmentesítésével próbálkoznak meglehetősen gyenge hatásfokú termékekkel. Pedig egy körültekintően választott és jó minőségű illatkompozícióval különleges hangulatokat varázsolhatunk a lakásunkba.

„A parfüm esetében a bőr a közvetítő felület, az illat arról párolog időről-időre különböző intenzitással a levegőbe. Az enteriőrök esetén maga a levegő a közvetítő, de hogy miként visszük bele az illatot, annak számtalan módja van. A jó minőségű ambience-okban olyan összetevők vannak, melyek biztosítják, hogy az illat sokáig „éljen” a levegőben és csak lassan párologjon el.”

A környezetünk illatát orrunk hamar megszokja és semlegesíti azt, az új információk megszerzése érdekében. Bár az is tény, hogy ezen érzékelésnek természetes ritmusa van – a professzionális illatosító gépek ezt a váltakozást képezik le, amikor az illatanyagot csak bizonyos idő elteltével bocsátják ki újra, azt is figyelve, mennyire telített vele épp a levegő.

folyt.köv.

A képek forrása: portrék - Zólyomi Zsolt; illusztrációk via

 

süti beállítások módosítása