Nincs ilyen widget!

Fából vaskarika – avagy Fa Textil

Elisa Strozyk a 2009 és 2010-es éveket új projektjének, a Fa Textilnek szánta.  Meglátása szerint, a minket körülvevő világ egyre inkább közömbös, betűk helyett e-maileket írunk, online fizetünk, letöltjük (fuj!...) a zenéket, sőt, már odáig vetemedtünk, hogy a nyomogatott gombok is virtuálissá korcsosultak hála az érintőképernyőknek. Olyan világban élünk, egy olyan társadalomban, ahol a természet helyett a televízión és az interneten beérkező vizuális kultúra színesíti meg az életünket. Kevés lehetőségünk marad igazán érezni a viágot. Elisa valami olyat szeretett volna alkotni, ami felrázza az embereket, ami visszavezet minket a virtuálisból az anyagi világba, ahol a felület kívánatos, amely tárgy fokozott érzelmi értékkel bír.

"Fa Textil" új tapintási élményt közvetít. Tapasztalataink szerint a fa kemény anyag, hiszen ismerjük a járást egy fapadlón, érintettünk már fa asztalt és simítottunk már kérges fát az erdőben. Találkoztunk már műanyag felülettel, amely fának akar látszani (nem kell messzire menni, elég a laminált padlókat említenem), de olyan fával még nem találkoztunk, amelynek a felületét manipulálták volna, hogy másnak tessen.

Elisa a textiltervező szemszögéből olyan módszereket keresett, amely felruházhatja a fát a textil tulajdonságával, hogy rugalmas és puha legyen, kompatibilis egyéb textilekkel. A folyamat első lépése a rugalmas fa felület kézzel, vagy lézerrel darabokra bontása, amelyeket azután textil bázisra rögzítenek. A végeredmény egy félig fa, félig textil, egyszerre kemény és lágy, csupa kihívás anyag, amely flexibilis, könnyet feltekerhető és egyszerűen szállítható.Sebastian Neebbel együttműködve pedig megalkották Fa Textil bútorkollekciójukat, hogy mindjárt bemutassák az új anyag sokszínű felhasználhatóságát.

süti beállítások módosítása