Nincs ilyen widget!

Karim Rashid jönni Budapest

A február kétségtelenül az egyik legszánalmasabb hónap az évben, de hál istennek van, ami színt visz majd bele, ui. a hónap elején Budapestre látogat napjaink egyik legnépszerűbb amerikai dizájnere, Karim Rashid.

A nem méltánytalanul hájpolt Mr. Rashidnak zsúfolt napja lesz február 02.-án:
először a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) auditóriumában tart előadást 16 órai kezdettel, majd 23 órától - mivel szívesen lemezlovaskodik - dj-ként is csapatja az Ötkert-ben.
Lehet ezt még fokozni?
Lehet: az érdeklődők február 2. és 4. között minitárlatot tekinthetnek meg a MOME-n az alkotó több tucat termékéből.

Napjaink egyik legfoglalkoztatottabb dizájnerének személye az elmúlt két évtizedben valóságos márkává vált, erről a tanulságosan szisztematikus márkaépítésről szól 2006-os könyve is: Design Your Self. Munkásságának alapja az általa még a kilencvenes években bevezetett, mára a dizájnelmélet és -történet megkerülhetetlen fogalmává vált szenzualizmus, más néven "érzéki minimalizmus".

Ez az organikusan scifis irány és formanyelv Karim válasza volt a szélsőségesen letisztult, kifáradt, üressé és ebből következően hiteltelenné vált minimalizmusra, arra frissítően hatott és gyakorlatilag átmentette, megőrizte annak értékeit.

Sajátos, megosztó formanyelvét a mára védjegyévé vált cukorka színekkel és digitális op-art mintákkal, valamint saját jelrendszerrel, ikonokkal tette még karakteresebbé, megalkotva ezzel az ún. digipop stílust.

Karim Rashid eddig a világ 35 országából több mint 220 cég megbízásának tett eleget, munkáit több mint 300 különböző szakmai díjjal jutalmazták, munkái világszerte húsz múzeum állandó gyűjteményét gazdagítják, illetve folyamatosan szerepelnek különböző galériák időszakos tárlatain is.

Kivételesen gazdag életműve háromezernél is több ipari terméket ölel fel, köztük minden idők legnagyobb értékesítési darabszámát elérő dizájntermékével, az 1996-ban piacra dobott, polipropilén Garbo papírkosárral.

A gyártók széles köre számára tervezett bútorokon és lakberendezési kiegészítőkön túl tett már kirándulásokat a divat és a képzőművészet világába is, az utóbbi években leginkább belsőépítészeti munkáira koncentrál.

Ezen a területen a legismertebb, mi több díjakkal is jutalmazott alkotásai között találhatók az athéni Semiramis Hotel (első európai munkája), a philadelphiai Morimoto Étterem, valamint a Deutsche Bank és az Audi számára tervezett kiállítási installációk. Ezeken túl éttermek, bárok, klubok, divatüzletek, valamint metróállomások és más közterek tervei hordozzák magukon az azonnal felismerhető „rashidizálást”.

Ennek a dinamikus és színes világnak legfőbb közös jellemzője a gömbölyded formák alkalmazása. A gyakran vízcseppre, buborékra emlékeztető formák – Karim szóhasználatával élve blobjectek – különös, organikus világot elevenítenek meg.

Az egyiptomi-angol származású művész 1960-ban született Kairóban, majd Londonban, Kanadában és Olaszországban élt, tanult és alkotott mielőtt New Yorkban telepedett volna le. Kiemelkedően termékeny alkotói munkája mellett, rendszeresen szerepel vendégelőadóként különböző egyetemeken és konferenciákon. Művészi hitvallásának lényegét számos könyvében is megfogalmazta, köztük a 2009-ben KarimSpace címmel megjelent, legújabb belsőépítészeti munkáit bemutató monográfiájában vagy a számítógépes grafika világába tett felfedezőút könyvében, a 2005-ös Digipopban, valamint a két korábbi monográfiájában a 2004-ben megjelent Evolution és a 2001-es I Want to Change the World című művekben.

Összefoglalásképp Karim Rashid budapesti látogatásának programja:

Karim Rashid előadás
2011. február 2., 16.00 (ingyenes, angol nyelvű)
Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Auditórium, 1121 Budapest, Zugligeti út 9-25.

Karim Rashid DJ show
2011. február 2., 23.00

Pontos lineup:

20:00 Kunk
22:00 KARIM RASHID
24:00 Mark

Közben Karim Rashid multimédia vetítés.
Érkezzetek időben, mert azzal riogatnak mindenkit, pontosan kezdenek :)!

Ötkert, 1051 Budapest, Zrínyi u. 4.

Minitárlat Karim Rashid munkáiból
2011. február 2-5. (ingyenes)
Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, I. emelet; 1121 Budapest, Zugligeti út 9-25.

Szervezők, akiknek köszönhetjük az eseményt: Design Group Kft és Moholy-Nagy Művészeti Egyetem
Szponzorok: Gorenje Budapest Kft., Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala,
Magyar Formatervezési Tanács, Design Terminál Nonprofit Kft., Val Kft.,
Ötkert

Utóirat: tudom, hogy 2011-ben minden dizájnnal foglalkozó embernek kutya kötelessége végre megtanulni angolul, de ha már ilyen profin kitalálták, megszervezték az eseménysorozatot, igazán aprócska szervezést igényelne egy profi szinkrontolmácsot tenni az előadó mellé. Talán még többen eljönnének. Szerintem megérné.

Ráhangolódásképpen tekintsünk meg pár képet Karim Rashid saját loftjáról, illetve néhány "rashidizált" enteriőrt a világ különböző pontjáról:

 

süti beállítások módosítása