Nincs ilyen widget!

Víztornyok a Salisbury kastélyban

Az Egyesült Királyságban található Salisbury katedrális kő boltozatainak sziluettjeit február 27-ig 69.000 optikai szállal átszőtt közel 15.000 darab műanyag, élénk színekben fénylő palackkal és zenei aláfestéssel díszítette fel Bruce Munro brit látványtervező és installációs művész.

Az 1959-ben született, képzőművészetet tanult Bruce Munro pályáját 1984-ben Ausztráliában kezdte. A hosszú kitérő alatt létrehozott kereskedelmi design cégével olyan nagyvállalatokkal ápolt jó kapcsolatot, mint például a Quantas és a Honda. Már ekkor a fény bűvöletében élt, így nem csoda, hogy mikor 2002-ben hazatért Angliába kortárs csillárok, különleges fényforrások tervezésével folytatta munkáját. Innen csak egy lépés volt, hogy saját installációk kigondolásában és megvalósításában kamatoztassa tudását.

Számos érdekes, értékes alkotása után idén január 14-én jelentkezett újra „Water-towers” című új projektjével, melyet a Londontól 120 kilométerrel délnyugatra, öt folyó összefolyásánál fekvő Salisbury nevű történelmi kisváros Anglia legmagasabb templomtornyával (123 méter) rendelkező katedrálisában állított ki. Az installáció 69 labirintusszerűen elhelyezett, energiatakarékos optikai szálakkal átszőtt toronyból áll, minden egyes torony 216 palackot, azon belül összesen 30 tonna vizet tartalmaz, melyet Bruce kreatív csapatával együtt állított föl. Az előzőekhez képest újításként zenét is szolgáltatnak az installációhoz, mégpedig a Salisbury-i kórus által előadott énekeket hallgathatnak a február 27-ig odalátogatók, miközben az ódon falak között megbúvó, ólomüvegablakokra hasonlító alkotást csodálják.

süti beállítások módosítása